Kinderboeken top 10 bovenbouw

Een boekenkast vol boeken waarmee je kinderen aan het lezen krijgt en houdt: dat wil toch iedere leerkracht. Nu heb ik het geluk dat ik regelmatig de nieuwste boeken mag ontvangen als recensie-exemplaar waardoor ik goed op de hoogte kan blijven en op die manier wil ik deze lijst met een kinderboeken top 10 voor de bovenbouw maandelijks up-to-date houden met een afwisseling tussen nieuwe en populaire boeken gebaseerd op eigen ervaring en de lijsten van boekenverkoopsites.

De boeken in de lijst staan op willekeurige volgorde. De lijst zal niet iedere maand bestaan uit 10 nieuwe boeken, maar er zullen wel maandelijks boeken verdwijnen en toegevoegd worden.

Op zoek naar kinderboeken voor jongere kinderen? Kijk dan eens bij Kinderboekenjuf. Zij heeft een kinderboeken top 10 voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw op haar site staan.

Prutsers & Pechvogels – Tosca Menten en Jozua Douglas
kinderboeken top 10 - prutsers en pechvogels

Een geniaal boek van een geniaal duo. Tosca Menten en Jozua Douglas vormen samen het duo De Gouden Grijns en onder die naam is dit de tweede verhalenbundel die zij geschreven hebben. Dit keer sluiten de verhalen goed aan bij de Kinderboekenweek 2020. Hilarische blunders van vergeten geschiedenispersonen waar nog nooit over geschreven is. Het boek is al te lezen vanaf 9 jaar, maar leerlingen in groep 7 en groep 8 zullen ook zeker genieten van deze grappige, maffe verhalen. Je vraagt je af hoe een schrijversbrein dit kan verzinnen.

Lampje – Annet Schaap
kinderboeken top 10 - lampje

Nadat ik dit boek gelezen had voor de Boekenbingo 2018 had ik het erover met de leerlingen uit mijn klas. Het boek verdween toen al snel uit de boekenkast en staat er alleen tijdens de zomervakantie nog in. Geweldig om te zien hoe leerlingen praten over dit boek en daardoor elkaar enthousiast maken om het te gaan lezen.

Het is geen verhaal dat je even makkelijk leest, je moet echt even weg kunnen dromen van de werkelijkheid om mee te kunnen leven met Lampje en je in te leven in het verhaal.

Toen het oorlog was – Tekstbureau Patsboem!

Een informatief boek over de Tweede Wereldoorlog dat echt geschreven is voor leerlingen in de bovenbouw. Leerlingen leren door het lezen van dit boek veel over deze periode uit de geschiedenis. Diverse personen met een belangrijke rol en verschillende momenten komen aan bod en worden uitgelegd.
Ik vond het een interessant boek om te lezen en erg leerzaam.

Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis – Sanne Rooseboom

Weer een fantastisch boek in deze serie. Sanne Rooseboom is het gelukt om nogmaals een spannend verhaal rondom het ministerie zonder in herhaling te vallen. Gaaf ook hoe ze het probleem van mensen die extreem verzamelen zo mooi neer kan zetten en verwoord. Kinderen krijgen daardoor vast meer begrip voor mensen die in zo’n situatie terecht komen. Lees ook mijn uitgebreide recensie.

De terugkeer van de Temujai – John Flanagan

De serie Broederband heb ik ondertussen gelezen tot en met deel 5. Het duurt dus nog even voordat ik bij deel 8 ben, maar ik hoop binnenkort weer tijd te maken om de delen 6, 7 en dus ook 8 te kunnen lezen. De samenvatting van deel 8 zegt het volgende: Terwijl Hal en de Reigers thuis in Hallasholm zijn, blijkt Skandia in groot gevaar. De Temujai, meedogenloze krijgers uit de oostelijke steppen, zijn onderweg om Skandia te veroveren. De Skandiërs zijn klaar voor de strijd, de weg door de bergen is met hand en tand verdedigd. Maar wat als de Temujai een andere route kunnen vinden? Erak stuurt Hal en zijn bemanning op onderzoek uit om de Temujai te stoppen, tegen elke prijs… In dit spannende gevecht tussen Skandiërs en Temujai wordt de Broederband van Hal geconfronteerd met de gevaarlijkste vijand tot nu toe.

Het kattenmannetje – Janneke Schotveld

Dit boek met moderne sprookjes vind ik onwijs geschikt voor de bovenbouw. Het zet kinderen aan het denken over hoe sprookjes over het algemeen geschreven zijn, wat je kunt veranderen aan sprookjes en ze zullen na gaan denken over de huidige maatschappij. Waarom zijn er in sprookjes eigenlijk altijd een koning en koningin? Waarom is de held zo’n 99% van de verhalen een man?

Natuurlijk zijn de sprookjes ook gewoon ontzettend grappig en lezen ze lekker vlot. Schrik niet als je af en toe een leerling hardop hoort lachen.

Uit elkaar – Bette Westera
kinderboeken top 10 bovenbouw

De winnaar van de Gouden Griffel kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Zelf heb ik dit boek nog niet gelezen, maar wel het boek Doodgewoon van dezelfde schrijfster. De gedichten in die bundel vond ik prachtig. Knap hoe er over zo’n heftig thema zo mooi geschreven kon worden voor kinderen. Van de bundel Uit elkaar verwacht ik hetzelfde en dit boek staat in ieder geval op mijn ‘to read’ lijstje.

In vogelvlucht de wereld rond – John Farndon

In vogelvlucht de wereld rond nodigt uit tot bladeren, kijken naar prenten, dieren en planten zoeken, vergelijken en verwonderen. Maar het nodigt vooral uit tot herlezen! Er vallen steeds weer andere dingen op, die blijven prikkelen. Lees voor meer informatie over dit boek de volledige recensie van juf Sira.

In de ruimte is het stil – Nicole Panteleakos

Een hartverscheurende en hoopvolle roman over een meisje en haar passie voor ruimtevaart. Een gedeelte uit de recensie van juf Ellen: Gedurende het boek ontdek je hoe frustrerend het is voor Nova dat mensen haar niet begrijpen. Ze weet zelf goed wat ze wil, wat ze bedoeld, wat ze wil zeggen. Alleen -door ASS – kan ze niet communiceren met anderen. Haar omgeving denkt dat ze achterlijk is (uiteraard in het tijdsperspectief te plaatsen, 50 jaar geleden was dit begrip gebruikelijk). Maar Nova is slim, ze weet veel. Ze kan het alleen niet vertellen.

De vloek van Voorst – Joke Eikenaar

Over dit boek schreef juf Anita een lovende recensie: Ik val maar gelijk met de deur in huis… voor mij maakte dit boek zeker de verwachtingen waar. De schrijfster kan zich wat mij betreft inderdaad meten met een Thea Beckman, maar ook met bijvoorbeeld een Simone van der Vlugt of Lieneke Dijkzeul waarvan ik ook met heel veel plezier de historische jeugdromans heb gelezen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button