Kinderboeken top 10 bovenbouw

Een boekenkast vol boeken waarmee je kinderen aan het lezen krijgt en houdt: dat wil toch iedere leerkracht. Nu heb ik het geluk dat ik regelmatig de nieuwste boeken mag ontvangen als recensie-exemplaar waardoor ik goed op de hoogte kan blijven en op die manier wil ik deze lijst met een kinderboeken top 10 voor de bovenbouw maandelijks up-to-date houden met een afwisseling tussen nieuwe en populaire boeken gebaseerd op eigen ervaring en de lijsten van boekenverkoopsites.

De boeken in de lijst staan op willekeurige volgorde. De lijst zal niet iedere maand bestaan uit 10 nieuwe boeken, maar er zullen wel maandelijks boeken verdwijnen en toegevoegd worden.

Op zoek naar kinderboeken voor jongere kinderen? Kijk dan eens bij Kinderboekenjuf. Zij heeft een kinderboeken top 10 voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw op haar site staan.

De klimmende wielrenner – Henriët Koornberg-Spronk

Een boek over sport dat me leuk leek voor jongens. Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het boek zag en de flaptekst las. Dat Fabio drie vriendinnen heeft, gaf me een beetje het idee dat het misschien niet zo’n jongensboek was als dat ik dacht. Naarmate ik meer las, bleek dit idee juist.

Wat ik erg knap vind van de schrijfster is dat ze een heftig onderwerp, een eetstoornis bij jongens, op deze manier beschrijft. Het is vrij onbekend dat ook jongens eetstoornissen kunnen hebben en ik denk dat het goed is dat hier nu een boek over verschenen is. Gewoon een tof verhaal dat fijn leest, maar er meteen voor zorgt dat kinderen beseffen dat dit dus kan gebeuren. Lees mijn recensie verder op De Klimmende Wielrenner.

Spionage – Van Van geheime codetaal tot vergiftigde tandpasta – Lars Bové

Het boek was in veel opzichten een zeer positieve verrassing. Heel veel, en veelzijdige informatie. Werkelijk alles dat te maken heeft met spionage wordt in dit boek besproken. En prachtige prenten die de tekst aanvullen. Het boek is wat taalgebruik betreft best pittig, vooral geschikt voor groep (7/)8 en misschien zelfs de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het is fijn dat de tekeningen de gegeven informatie ondersteunen. De platen maken het boek aantrekkelijk voor kinderen. En ik kan me voorstellen dat veel kinderen dit een interessant onderwerp vinden en dit boek graag willen lezen! Lees de uitgebreide recensie van juf Sira op Spionage.

Toen het oorlog was – Tekstbureau Patsboem!

Een informatief boek over de Tweede Wereldoorlog dat echt geschreven is voor leerlingen in de bovenbouw. Leerlingen leren door het lezen van dit boek veel over deze periode uit de geschiedenis. Diverse personen met een belangrijke rol en verschillende momenten komen aan bod en worden uitgelegd.
Ik vond het een interessant boek om te lezen en erg leerzaam.

Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis – Sanne Rooseboom

Weer een fantastisch boek in deze serie. Sanne Rooseboom is het gelukt om nogmaals een spannend verhaal rondom het ministerie zonder in herhaling te vallen. Gaaf ook hoe ze het probleem van mensen die extreem verzamelen zo mooi neer kan zetten en verwoord. Kinderen krijgen daardoor vast meer begrip voor mensen die in zo’n situatie terecht komen. Lees ook mijn uitgebreide recensie.

Briefjes voor Pelle – Marlies Slegers

Vanaf de eerste bladzijde, eigenlijk zelfs de eerste zin, word je meegenomen het verhaal in. Het briefje dat getekend is met daarop de tekst ‘Hoi Pelle’ zorgt ervoor dat je meteen weer wilt weten. Je wilt weten of er meer op het briefje staat en wat Pelle gaat doen met de briefjes en waar ze voor gaan zorgen. De manier waarop Marlies Slegers dit verhaal heeft neergezet is echt formidabel. Ik vind het onwijs knap hoe zij zo’n heftig onderwerp in zo’n mooi verhaal heeft kunnen gieten. Wat ook mooi is aan het boek is hoe diverse onderwerpen naast de briefjes behandeld worden. Lees ook mijn uitgebreide recensie.

Het kattenmannetje – Janneke Schotveld

Dit boek met moderne sprookjes vind ik onwijs geschikt voor de bovenbouw. Het zet kinderen aan het denken over hoe sprookjes over het algemeen geschreven zijn, wat je kunt veranderen aan sprookjes en ze zullen na gaan denken over de huidige maatschappij. Waarom zijn er in sprookjes eigenlijk altijd een koning en koningin? Waarom is de held zo’n 99% van de verhalen een man?

Natuurlijk zijn de sprookjes ook gewoon ontzettend grappig en lezen ze lekker vlot. Schrik niet als je af en toe een leerling hardop hoort lachen.

Uit elkaar – Bette Westera
kinderboeken top 10 bovenbouw

De winnaar van de Gouden Griffel kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Zelf heb ik dit boek nog niet gelezen, maar wel het boek Doodgewoon van dezelfde schrijfster. De gedichten in die bundel vond ik prachtig. Knap hoe er over zo’n heftig thema zo mooi geschreven kon worden voor kinderen. Van de bundel Uit elkaar verwacht ik hetzelfde en dit boek staat in ieder geval op mijn ’to read’ lijstje.

In vogelvlucht de wereld rond – John Farndon

In vogelvlucht de wereld rond nodigt uit tot bladeren, kijken naar prenten, dieren en planten zoeken, vergelijken en verwonderen. Maar het nodigt vooral uit tot herlezen! Er vallen steeds weer andere dingen op, die blijven prikkelen. Lees voor meer informatie over dit boek de volledige recensie van juf Sira.

In de ruimte is het stil – Nicole Panteleakos

Een hartverscheurende en hoopvolle roman over een meisje en haar passie voor ruimtevaart. Een gedeelte uit de recensie van juf Ellen: Gedurende het boek ontdek je hoe frustrerend het is voor Nova dat mensen haar niet begrijpen. Ze weet zelf goed wat ze wil, wat ze bedoeld, wat ze wil zeggen. Alleen -door ASS – kan ze niet communiceren met anderen. Haar omgeving denkt dat ze achterlijk is (uiteraard in het tijdsperspectief te plaatsen, 50 jaar geleden was dit begrip gebruikelijk). Maar Nova is slim, ze weet veel. Ze kan het alleen niet vertellen.

De vloek van Voorst – Joke Eikenaar

Over dit boek schreef juf Anita een lovende recensie: Ik val maar gelijk met de deur in huis… voor mij maakte dit boek zeker de verwachtingen waar. De schrijfster kan zich wat mij betreft inderdaad meten met een Thea Beckman, maar ook met bijvoorbeeld een Simone van der Vlugt of Lieneke Dijkzeul waarvan ik ook met heel veel plezier de historische jeugdromans heb gelezen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button