Spionage – Van geheime codetaal tot vergiftigde tandpasta

Recensie van juf Sira
Spioneren gaat bij mij persoonlijk niet verder dan op Funda binnen kijken in het huis van andere mensen. Van echte spionnen weet ik eigenlijk niet zoveel af. Toch bleek in dit boek dat het een ontzettend oud beroep is, dat over de hele wereld beoefend wordt. Na het lezen weet ik aanzienlijk meer over spionage, nu jullie nog!

Het verhaal

Het boek begint met de eerste spionnen in bijvoorbeeld in het oude Rome en China. Daarna vervolgt het verhaal zich naar allerlei andere (beroemde) spionnen. 
Iedereen is wel bekend met de spion James Bond. Ook lees je het een en ander over spionagediensten die zelfs tegenwoordig nog actief zijn: denk aan de MI6, de CIA, de Mossad. En wist je dat zelfs de president van Rusland, Vladimir Poetin, ooit spion was.  Er is een volledig hoofdstuk gewijd aan de koude oorlog, een oorlog die voor een groot gedeelte bestond uit acties van spionnen.

In ‘Spionage’ lees je vervolgens over de coolste gadgets, wapens en vergiffen die spionnen gebruiken, alle geheime operaties die ze uitgevoerd hebben en welke dieren gebruikt werden voor spionagedoeleinden. Dat niet alle operaties een succesvol einde hadden, blijkt wel in het hoofdstuk ‘Blunders’. Een blunder in het dagelijks leven heeft vaak geen langdurend effect. Een blunder door een spion kan mensenlevens kosten, lezen we hier. 

Voor de lezers die inmiddels wel interesse hebben in een leven als spion, heeft het boek allerlei tips om zelf gadgets te maken en je eigen codetaal te ontwikkelen.

Het boek sluit af met de informatie dat we állemaal in de gaten worden gehouden door de Vijf Ogen. Die ogen bestaan uit vijf landen. In 1946 sloten de Amerikanen en de Britten al een supergeheim akkoord. Later voegden zich daar Canada, Nieuw-Zeeland en Australië bij. Zij houden met de nieuwste technieken de communicatie in de gaten over de hele wereld. 

Wat vindt juf Sira van het boek?

Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik moest verwachten van dit boek. Ik vind spionage wel een interessant concept, maar wist er eigenlijk niet veel van. Dat ik dit boek mocht lezen als deel van juf Ingers leesteam kwam dus erg goed uit! 

Het boek was in veel opzichten een zeer positieve verrassing. Heel veel, en veelzijdige informatie. Werkelijk alles dat te maken heeft met spionage wordt in dit boek besproken. En prachtige prenten die de tekst aanvullen. Het boek is wat taalgebruik betreft best pittig, vooral geschikt voor groep (7/)8 en misschien zelfs de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het is fijn dat de tekeningen de gegeven informatie ondersteunen. De platen maken het boek aantrekkelijk voor kinderen. En ik kan me voorstellen dat veel kinderen dit een interessant onderwerp vinden en dit boek graag willen lezen!

Boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button