Van Annie Alligator tot Zeno Zebra – Nelleke Verhoeff

In groep 7 en groep 8 is het alfabet iets wat een paar keer per jaar terugkomt en het is fijn als de leerlingen de volgorde goed weten. Na het ontvangen van de mail over ‘Van Annie Alligator tot Zeno Zebra‘ was mijn reactie met het verzoek voor een recensie-exemplaar dan ook snel verzonden. Dit leek me een prentenboek waar ik wel mee aan de slag kon gaan in de bovenbouw. En stiekem vond ik de illustraties zo leuk dat ik het boek ook gewoon graag wilde hebben voor mijn eigen kinderen.

Het verhaal
van annie alligator tot zeno zebra

Alligator, beer en meer!

Iedereen verdient een grappige naam: vaders, moeders, broers en zussen, vrienden en natuurlijk ook je juf of meester.

Speel dit leuke taalspel en leer ondertussen het hele alfabet en allerlei dieren kennen.

• Met namen uit verschillende culturen
• Dierennamen met beginrijm: stimulerend voor het vocabulaire van jonge kinderen

Wat vind ik van het boek?

Het boek is meer dan een boek, het is eigenlijk een spel. Door de tekst worden de kinderen betrokken bij het verhaal en gaan aan de slag met het bedenken van hun eigen dierennaam. Zo kan ik bijvoorbeeld Inger Inktvis worden. Om het moeilijker te maken worden ze uitgedaagd ook namen te bedenken voor familie en vrienden. Dit lijkt me vrij lastig voor peuters en ook voor jonge kleuters, maar juist voor de bovenbouw is dit een leuke uitdaging. Het boek gaat nog verder met andere ideeën om namen te geven aan mensen uit je omgeving en ondertussen komen er allemaal dieren langs met leuke namen. Helaas is dit niet op alfabetische volgorde, dat had ik een meerwaarde gevonden. De illustraties hierbij vind ik leuk gedaan. Het is een boek waarbij een beetje fantasie nodig is dus dat de prenten ook een beetje anders zijn dan de werkelijkheid is meer dan passend.

Al met al is ‘Van Annie Alligator tot Zeno Zebra’ een goed boek om mee aan de slag te gaan in de klas en te spelen met taal.

Lesideeën voor de bovenbouw
De opdrachten uit het boek

Het boek zelf lezen en de opdrachten laten uitvoeren door de leerlingen is al een les op zichzelf. Neem hier wel echt de tijd voor als je alles wilt uitvoeren, want dat gaat tijd kosten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen een tiental klasgenoten namen te geven of hun eigen gezin.

Alternatief alfabet

Dit boek is een boek vol met dieren met gekke namen. Er zijn natuurlijk prima andere mogelijkheden te verzinnen en op die manier eigenlijk een vervolg te schrijven. Kunnen de leerlingen bijvoorbeeld een versie met groenten maken? ‘Van Ada Artisjok tot Zoë Zuurkool’. Of hebben ze zelf een ander idee?

Extra tof is het natuurlijk als de leerlingen zelf de illustraties maken en er op die manier een echt boek gemaakt wordt.

Alfabetische volgorde

De dieren in het boek staan niet op alfabetische volgorde, maar dat kan natuurlijk prima geregeld worden door de leerlingen. Omdat er meerdere dieren met dezelfde beginletter zijn, moet hier soms goed bij nagedacht worden en is kennis van het alfabet zeer handig.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button