Kan het even normaal? (Lotte laat maar 3) – Willeke Brouwer

Recensie van juf Anita
Een nieuw boek van Lotte. Eerder mocht ik al het tweede boek over haar, Chaos in de Brugklas, lezen voor juf Inger. Ik was toen heel blij verrast. Een graphic novel met net een beetje meer inhoud en lekker Nederlands, zodat het ook echt herkenbaar is voor onze leerlingen. Dat verrassende is er bij dit boek een beetje af zoals je natuurlijk altijd hebt met een serie, maar het blijft een heerlijk herkenbaar boek voor leerlingen die net in de brugklas zitten.

Of om even wat specifieker te zijn.. die net als Lotte vijf weken en drie dagen in de brugklas zitten. Lotte heeft de problemen die iedere brugger wel herkent, zoals wiskunde waar je niets van snapt en de meiden uit de klas die heel anders gekleed zijn dan jij. Maar ze heeft ook wel een aantal andere lastige dingen in haar leven. Haar vader is nog niet zo lang dood en daarom moet ze thuis vaak helpen met haar kleine broertje. Ze vindt hem best lief, maar het komt niet altijd zo goed uit. In haar klas komt een jongen met Asperger. Ze vindt hem aardig, maar het is ook wel eens een beetje lastig. En dan moeten ze ook nog eens voor maatschappijleer met de hele klas naar een asielzoekerscentrum om daar met de kinderen een activiteit te doen.

Het verhaal

Lotte is terug in “Kan het even normaal!?’, het derde deel in de hilarische graphic novel-serie “Lotte laat maar’ van Willeke Brouwer. Lotte is een echte brugklasser! En net als in de vorige delen maakt ze weer van alles mee.

Bekijk alvast het filmpje over het boek om meer te weten te komen.

Zo zorgt een burn-out van de toneeljuf ervoor dat DE ZOEN nog even niet doorgaat. Jammer. Of toch niet? En er komt een nieuwe jongen in de klas, die autisme heeft. Lotte vindt hem superleuk, want hij heeft hele maffe humor. En dan is er ook nog die suffe excursie voor maatschappijleer en al dat huiswerk! Een nieuw doldwaas verhaal over Lotte met veel grappige scènes en lachbuien zonder einde!

Wat vindt juf Anita van het boek?

Ik vind de boeken over Lotte heerlijke boeken voor leerlingen die in de bovenbouw van de basisschool zitten en heel benieuwd zijn naar de middelbare school, of voor de leerlingen die daar net begonnen zijn. Het verhaal is grappig met hilarische krabbeltekeningetjes, maar intussen worden ook echt wel grote problemen behandeld.
Als ik nu leerkracht van groep 8 was zou ik wat stukjes voorlezen of zelf laten lezen en daarna met de groep praten over hoe dat nou zal gaan straks op de middelbare school. Nog interessanter wordt dat wanneer je er meerdere boeken over dit thema bij kunt betrekken, zoals bijvoorbeeld ‘Hoe overleef ik de brugklas – Francine Oomen’ etc.

Boek aanschaffen

De e-books van de serie over Lotte kosten maar €4,99 per stuk en voor mensen met een Kobo Plus abonnement zijn deel 1 en 2 zelfs gratis te lezen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij KokBoekencentrum. Hartelijk dank!

Share Button