Spinnenalarm! Nooit meer bang voor spinnen – Nina Dulleck

Recensie van juf Ivette
Ook ik maak deel uit van het leesteam van juf Inger. Ik ben juf Ivette, leerkracht van groep 2/3 en daarnaast onderbouwcoördinator en leesspecialist. Ik ben gek op lezen en heb thuis een hele grote kast vol (voornamelijk) prentenboeken. Ik vind het niet alleen leuk om zelf voor te lezen in mijn klas, maar geef mijn collega’s ook graag boeken- en leespleziertips. Ik vind het dan ook erg tof om in het leesteam van juf Inger te zitten.
Vandaag mag ik het met jullie hebben over het prentenboek ‘Spinnenalarm! Nooit meer bang voor spinnen’ van Nina Dulleck. Dit boek past perfect bij mij, want ik ben doodsbang voor spinnen. Of ze nu groot of klein zijn, ik gil zodra ik een spin zie.

Het verhaal

Iiieee! Een spin!!!
Dat heb je vast wel eens iemand horen gillen, of niet soms?
Spinnen vind je namelijk overal en in alle soorten en maten.
Maar wat doe je als er zo’n veelpoot opduikt terwijl je niet op een nieuwe huisgenoot zit te wachten?
Is je spinnen-wegtovermachine toevallig net stuk?
Niks aan de hand!
In dit boek vind je niet alleen een heleboel spannende en grappige spinnenweetjes, maar ook de allerbeste spinnen(angst)verdwijntrucs!

Wat vindt juf Ivette van het boek?

De kaft van het boek sprak mij aan, door het schattige jongetje met rode blosjes op zijn wangen en de knipogende spin boven zijn hoofd. De tekst op de achterkant liet mij lachen, daar wordt gevraagd of mijn
spinnen-wegtovermachine toevallig net stuk is. Helaas wel! Gelukkig staat het boek vol spinnen(angst)verdwijntrucs.

Het boek bevat grappige, kleurrijke illustraties. Je moet wel tegen tekeningen van spinnen kunnen, want het boek staat vol met alle soorten en maten. Er is ontzettend veel te zien, wat dat betreft kan het ook goed gebruikt worden als kijkboek zonder voor te lezen. Kinderen zullen steeds weer nieuwe details ontdekken. Het boek is
ook goed in te zetten in kleine groepjes, omdat het vooral een grappig, informatief boek is en niet zozeer een prentenboek met een verhaal. Wél bevat het boek een zielig verhaal van twee bladzijdes over het verdrietige verhaal van Pieter Spinnemans.

De vormgeving van dit boek is echt fantastisch. Het boek bevat verhaaltjes, strip, weetjes en prachtige illustraties. Alles wordt duidelijk, maar grappig, uitgelegd. Aan de hand van dit boek kun je met de kinderen heel goed praten over angsten. Wellicht zijn er wel kinderen die bang zijn voor spinnen, of voor andere dingen? Het boek laat je ook inzien dat bang zijn mag en dat sommige dingen misschien minder eng zijn dan je eigenlijk dacht.

Lesideeën

Zoals ik hierboven al schreef, is dit boek ook goed in te zetten om te praten over
gevoelens en angsten. Natuurlijk kun je ook andere verwerkingsopdrachten bij dit
boek bedenken. Waar ik gelijk aan dacht:

  • Creatief: teken je eigen fantasiespin en geef ‘m natuurlijk een naam!
  • Rekenen & motoriek: maak een spin van een rond vouwblaadje en bevestig hier zwarte wasknijpers aan. De kinderen doen de ogen dicht en jij haalt pootjes weg. Hoeveel pootjes ontbreken? Hoeveel pootjes zijn er nog?
    Kinderen kunnen dit ook zelfstandig doen.
  • Muziek en bewegen: laat met muziekinstrumenten horen hoe een spin loopt, iemand anders mag het uitbeelden. Loopt de spin langzaam of snel? Hoe hoor je dat?
  • Natuur: welke soorten spinnen leven in Nederland? Hoe zien ze er uit?
  • Rekenen: tel alle spinnen in het boek. Hoe vaak komt dezelfde spin voor? Misschien kun je er wel een staafgrafiek van maken.
  • Creatief: knutsel zelf een spinnenverdwijnmachine.
  • Taal: bedenk bij (bijna) elke letter van het alfabet een naam voor een spin.
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button