Chaos in de brugklas (Lotte Laat Maar) – Willeke Brouwer

Als ik geweten had dat mijn leerlingen het eerste boek over Lotte dit jaar ineens zo’n succes zouden vinden, had ik dit boek zelf gehouden. Nu heeft echter juf Anita van mijn leesteam dit boek mogen lezen en hebben haar leerlingen het geluk te kunnen lezen in Lotte laat maar – Chaos in de brugklas. Gelukkig vond Anita dat geen probleem, want ze schrijft zelf: Inger heeft het op het moment zo druk dat ze af en toe wat hulp inroept bij haar leesstapel. Aan mij de eer om dit boek te mogen lezen. Heerlijk, want ook ik ben zo’n juf die verslaafd is aan kinderboeken.

Chaos in de brugklas – Het verhaal

Dit is het tweede boek over Lotte. Lotte gaat voor het eerst naar de brugklas. Dit vindt ze behoorlijk spannend, ze weet niet zo goed wat ze ervan moet verwachten. Alles wat op de basisschool zo gewoon was is nu anders geworden. Ze heeft bijvoorbeeld nooit echt nagedacht over haar kleding, ze trok gewoon aan wat ze zelf leuk vond. Maar nu is er een klasgenoot die modevlogster is en haar uitlacht om haar kleding. Wat moet ze daar nou mee, moet ze zich aan gaan passen of gewoon zichzelf blijven?

Thuis is het intussen ook niet altijd makkelijk. Haar vader is een paar jaar geleden overleden en ze wil graag haar moeder helpen door bijvoorbeeld op haar kleine broertje te letten, maar eigenlijk heeft ze daar niet altijd zin in. En nu haar moeder een nieuwe vriend heeft die best aardig is maar wel heel rare overhemden draagt weet ze niet zo goed hoe ze daar over moeten denken. Ze is heel blij met haar hondje Pjotr, maar hem uitlaten is niet altijd leuk. Het is wel handig om dan langs het huis van die ene leuke buurjongen te lopen.

Lees ook: Silvester en de verdwaalde wolf

Chaos in de brugklas – Wat vindt juf Anita van het boek?

Dit boek lijkt in eerste instantie een boek zoals er op het moment zo veel zijn. Tekst afgewisseld met veel leuke tekeningen, de hoofdpersoon is een heel gewoon kind dat van alles meemaakt en het speelt zich voornamelijk af op school. Toch springt dit boek er voor mij uit binnen dit genre. Ik vind het om te beginnen al een verademing dat dit boek in Nederland speelt. Dit maakt het gelijk een heel stuk meer herkenbaar. Leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool krijgen via dit boek op een leuke manier een idee hoe het er echt aan toe gaat op de middelbare school. De tekeningen zijn gemaakt door de schrijfster zelf en complementeren het verhaal werkelijk. Hoewel de tekeningen klein en eenvoudig zijn is er veel op te zien. Ik moest soms echt lachen om de droge teksten bij de tekeningen.

Ik vind het boek prettig lezen wat betreft lengte van de zinnen, lettertype en lay-out. De zinnen zijn niet onnatuurlijk kort, maar wel kort genoeg om ook zwakke lezers niet te ontmoedigen. Het boek is heel actueel. Het kleine broertje van Lotte is bijvoorbeeld gek op het dansje van Baby Shark en Lotte zelf zwijmelt stiekem een beetje bij de liedjes van Ed Sheeran. Hier schuilt wat mij betreft wel gelijk een gevaar in, over een paar jaar lijkt het boek daardoor al heel erg gedateerd denk ik.

chaos in de brugklas

Wat mij vooral opviel is dat het boek gewoon een lekker boek is om te lezen. Lotte is een heel gewoon meisje zoals we er allemaal een heleboel kennen. Haar leven is niet altijd leuk, maar ze heeft geen enorme trauma’s en maakt er het beste van.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij KokBoekencentrum. Hartelijk dank!

Share Button