De Vloek van Voorst – Joke Eikenaar

Een recensie van juf Anita
Bij mijn vorige recensie gaf ik al aan dat ik het geen enkel probleem vind dat Inger zelf de leesstapel niet weggewerkt krijgt. Bij ‘De Vloek van Voorst‘ van Joke Eikenaar dat ik nu gelezen heb, heb ik heel hard geroepen dat ik het graag wilde lezen. Op de achterflap staat dat het boek voor de ‘liefhebbers van Thea Beckmans verhalen’ is. Ik lees heel graag historische kinderboeken dus dat sprak me direct aan. Toch leek het me wel een erg hoge lat die daar gelegd werd… een schrijfster waar ik niet eerder van gehoord had en dan direct de vergelijking met een Thea Beckman….

De Vloek van Voorst – Het verhaal

Zwolle, 1361.
Aan de rand van het naburig moeras staat het machtige kasteel de Stins van Voorst van roofridder Zweder, de schrik van de omgeving. Zweder onderdrukt de bevolking en plundert waar hij kan.

Alvast hoofdstuk 1 lezen? Klik hier voor een inkijkexemplaar.

De spanningen tussen de roofridder en de stad Zwolle lopen zo hoog op, dat bisschop Jan van Arkel, machthebber in het gebied, besluit de ongehoorzame ridder aan te pakken. De oorlog die volgt zuigt langzaamaan iedereen mee. Ook Jorrik en Meike, die door omstandigheden ieder hun eigen strijd moeten strijden.

De Vloek van Voorst – Wat vindt juf Anita van het boek?

Ik val maar gelijk met de deur in huis… voor mij maakte dit boek zeker de verwachtingen waar. De schrijfster kan zich wat mij betreft inderdaad meten met een Thea Beckman, maar ook met bijvoorbeeld een Simone van der Vlugt of Lieneke Dijkzeul waarvan ik ook met heel veel plezier de historische jeugdromans heb gelezen.

Het boek vertelt het perspectief vanuit verschillende personen. Jorrik, de zoon van één van de belangrijkste burgers van Zwolle en Meike, de dochter van een arme timmerman zijn de belangrijkste personages maar soms krijgen we via Herre, de schildknaap van roofridder Zweder ook een kijkje in de andere kant van het verhaal.

Lees ook: Naar het Noorden – Koos Meinderts

Het verhaal zit heel knap in elkaar. In het begin lees je mee in de gewone dagelijkse gebeurtenissen van die tijd. Later in het verhaal blijkt dat kleine dingen waar je eerder niet echt op lette uiteindelijk het verschil te maken in de strijd om het kasteel.

Ik kwam er pas aan het einde van het boek achter dat Joke Eikenaar een alleskunner is. Ik vind het al knap als iemand historisch onderzoek kan doen, schrijfster of illustratrice is. Maar Joke nam voor dit boek al deze taken op zich. Zelfs de historische kaarten in het boek heeft ze zelf samengesteld. Ik kijk uit naar meer boeken van Joke Eikenaar in dit genre!

Alle recensies van juf Anita vind je hier.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button