Online oefenen met Eduschool.nl – review

Na de herfstvakantie mag ik weer beginnen en tijdens de overdracht hoorde ik van de huidige leerkracht dat er in mijn klas meerdere leerlingen zitten die wel wat uitdaging kunnen gebruiken. Ook zijn er juist leerlingen die wat meer oefening nodig hebben. Het verzoek van Eduschool.nl om hun site eens te bekijken, kwam dus precies op het juiste moment. Een site vol met oefenmateriaal waarmee de leerlingen op hun eigen niveau kunnen oefenen of juist nieuwe dingen kunnen leren.

Starten met Eduschool.nl

Als school kun je momenteel drie maanden gratis aan de slag met Eduschool.nl. De admin wordt aangemaakt door de site en daarna kan de ICT-er de groepen, leerkrachten en leerlingen aanmaken, maar gemakkelijker is om gebruik te maken van een EdeXML bestand. Er kunnen woordenlijstmappen aangemaakt worden voor eigen woordenlijsten van de school, maar ik heb er voor gekozen om gebruik te maken van de woordenlijsten die standaard aanwezig zijn. Voor groep 7/8 vind ik dat dit moet kunnen, omdat er dan grotendeels herhaling plaatsvindt en het juist goed is om ook eens te oefenen met andere woorden dan die methode aanbiedt. Het is dan niet mogelijk om alle opdrachten te doen, maar wel bijna alles.

Als leerkracht aan de slag

Als leerkracht kom je na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord in het leerkrachtenscherm. Hierin staan tools die je kunt gebruiken zoals een timer, maar het echte programma vind je bij de spellen. Ik vond het vrij lastig om te ontdekken waar ik nu precies de instellingen kon vinden om de opdrachten geschikt te maken voor groep 7/8. Om ervoor te zorgen dat je echt de juiste opdrachten kiest voor jouw groep moet je wel wat tijd inplannen. Als je dit eenmaal door hebt, gaat het daarna steeds sneller.

Als leerling aan de slag

De leerlingen loggen in de bovenbouw in met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar voor de jongere leerlingen is er de mogelijkheid om in te loggen met een afbeelding. Na het inloggen komen zij terecht op het speeleiland. Daar kunnen ze allerlei verschillende gebieden kiezen met een diversiteit aan opdrachten. Deze opdrachten zijn geselecteerd door de leerkracht.

Door het spelen van verschillende opdrachten en deze goed te voltooien, kunnen er kaasjes verdiend worden. Met deze kaasjes kunnen de leerlingen beloningsspellen spelen op het Schateiland. Hier moeten ze echt hun best voor doen! Om een spel te kunnen spelen zijn namelijk 90 of 100 kaasjes nodig.

Wat vind ik van Eduschool.nl?

Het programma ziet er aantrekkelijk uit en als je als leerkracht doorhebt hoe je de juiste opdrachten klaar moet zetten voor je leerlingen, gaat dat vrij vlot en gemakkelijk. Als de leerlingen aan het werk zijn, krijgen ze feedback op de gegeven antwoorden. Dit is bij sommige opdrachten alleen goed of fout, maar bij een aantal opdrachten, zoals de redactiesommen, wordt er ook een hint gegeven om het een tweede keer wel goed te kunnen hebben.

Dat ze voor het verdienen van kaasjes opdrachten wel echt goed moeten maken vind ik prettig. Het juiste antwoord is vaak wel nodig, maar als het eerst fout was, gaat het kaasje aan hun neus voorbij.

Pluspunten

De grote verscheidenheid aan opdrachten is zeker een pluspunt. Leerlingen kunnen veel herhalen, maar ook zeker nieuwe dingen leren. Zo zie ik de leerlingen in mijn klas zeker aan de slag gaan met bijvoorbeeld het leren van de typecursus op het Ontdekeiland of Pixelart met scheikundige elementen. Je kunt Eduschool.nl onder andere inzetten bij spelling, rekenen en begrijpend lezen. Leerlingen kunnen binnen die vakgebieden veel herhalen.

Ook met geschiedenis, aardrijkskunde en Engels kunnen kinderen aan de slag gaan. Zelf heb ik de topografie van het werelddeel Australië geprobeerd en Engelse opdrachten gemaakt over het lichaam. Erg leerzaam! Er worden dingen gevraagd die leerlingen niet altijd zelf zullen weten en moeten gaan opzoeken om de opdrachten goed te maken en beloningen te verdienen.

Het programma is adaptief. Dat de opdrachten zich aanpassen aan het niveau van de leerling merkte ik al vrij snel toen ik als oefenleerling bezig was. Het lijkt mij als kind prettig om snel te merken dat opdrachten moeilijker worden als ik het goed kan, maar ook juist gemakkelijker als ik veel fouten maak.

Verbeterpunten

Een aantal dingen vond ik minder prettig aan Eduschool.nl. Dit is deels persoonlijk, maar ik verwacht dat andere leerkrachten en leerlingen dit gedeeltelijk ook zo zullen ervaren. De punten die ik graag anders zou willen zien zijn:
– Bij veel opdrachten is de feedback met geluid. Dit kan ook met een tekentje in beeld en dat het liefst lekker kort. Ik ging dus liever aan de slag met het geluid uit.
– Op het schateiland kunnen zien hoeveel kaasjes er nodig zijn om een spel te spelen. Nu moet je eerst het spel aanklikken en dan pas ontdek je of je het beloningsspel kunt spelen.
– Wat nog een extra optie binnen het programma zou kunnen zijn is het instellen van een maximale oefentijd. Zo kunnen leerlingen niet eindeloos bezig blijven en kaasjes verdienen.

Winactie!

Enthousiast geworden van mijn review? Dat is mooi! In samenwerking met Eduschool.nl mag ik namelijk maar liefst vijf jaaraccounts weggeven. Je kunt op verschillende manieren deelnemen en met iedere deelname loot je één keer mee. Doe je dus op alledrie de manieren mee, dan heb je drie kansen.

  • Op Facebook reageer onder de post dat je wil winnen.
    • Liken en delen mag.
    • Het volgen van de pagina van Juf Inger en de pagina van Eduschool.nl waarderen we zeer.
  • Op Instagram onder de foto reageren dat je wil winnen én de foto delen in je stories met een tag naar @juf_inger.
    • De foto liken mag.
  • Onder het bericht op de website een reactie achterlaten.

Deze winactie sluit op 23-10-2020 om 20.00 uur.

Kortingscode

Niet gewonnen of je wilt de winactie niet afwachten? Je kunt sowieso een account aanmaken om het drie maanden gratis te proberen. Én vraag je voor 30 november 2020 een proefaccount aan met de code ‘juf-inger’ dan krijg je 25% korting als je het account omzet naar een abonnement!

Dit bericht is een betaalde samenwerking met Eduschool.nl. Deze review is geschreven op eigen ervaringen.

Share Button