Drie prentenboeken voor peuters over dieren

Dit bericht hoort natuurlijk eigenlijk niet op mijn website, aangezien ik me vooral richt op groep 7/8, maar deze toffe prentenboeken kon ik niet weigeren als recensie-exemplaar. Sowieso leken ze me erg leuk voor mijn peuter, maar ik was ook zelf te nieuwsgierig toen ik de aankondiging las. Daarom een gecombineerde recensie over drie prentenboeken voor peuters over dieren.

Wie zegt wat?

Het boek Wie zegt wat? is een boek vol verrassingen. De vorm van het boek is al bijzonder, want het is een driehoek. Op iedere bladzijde wordt een vraag gesteld die begint met: ‘Wie zegt?’ en daarachter het dierengeluid. Sommige geluiden kom je bijna in ieder dierenboek tegen zoals ‘waf, waf’ en ‘knor, knor’, maar er zijn ook geluiden waar ik ook even over na moest denken. Zo wist ik echt niet welk dier ‘nauuuw’ zegt, jij wel?
De flappen waarmee de kinderen kunnen ontdekken welk dier er verstopt zit, zijn erg groot waardoor je echt moet raden welk dier er tevoorschijn komt. Dit is goed te zien in de video. Hierin is ook te zien dat het voor een peuter welk lastig kan zijn om zelf de flappen weer goed te doen. Dit vond ik wel een klein nadeel aan het boek.

Naast Wie zegt wat? is er ook een versie met Wie hoor ik daar? met nog elf andere dieren en hun geluid.

Samen op weg naar de dierentrein

Treinen en dieren en peuters zijn een geweldige combinatie dus dit boek kan niet anders dan een peuter laten genieten van hoe leuk lezen kan zijn. Dit boek is niet echt een flapjesboek, maar heeft pagina’s die wat smaller zijn waardoor er een verrassing tevoorschijn komt. Iedere keer kan het kind raden welk dier er mee gaat lopen naar de dierentrein. De ene keer is er een poot te zien, de andere keer een staart of een neus.

De dieren zijn ook steeds op een iets andere plek verstopt, waardoor het kind echt moet zoeken en het spannend blijft. Daarnaast is er nog van alles te zien op de prenten waardoor peuters waarschijnlijk iedere keer weer iets nieuws ontdekken wat ze aanspreekt. De modderplassen waren hier thuis ineens een topontdekking. De tekst in het boek is op rijm en na een aantal keer voorlezen, ‘lezen’ de meeste kinderen zelf stukjes mee. Weer een leuk boek om in huis te hebben.

Nog een dierenboek? Lees De scharrelboerderij.
Een prentenboek op rijm.

Wie zit daar verstopt?

Het laatste boek in dit rijtje met prentenboeken voor peuters over dieren is een boek met de afdrukken van dierenpootjes en een vraag over het dier dat verstopt zit. Op iedere pagina is een ander dier naar een doos gelopen om daarin te verstoppen. Door de flap omhoog te doen, zie je of je het dier goed hebt geraden. In het inkijkexemplaar is te zien hoe dit gedaan is met de uil, de tijger en de panda. De tekeningen in het boek lijken redelijk op hoe de dieren er in het echt uitzien. De teksten zijn kort en daardoor kan een kind na een tijdje het boek ook echt zelf lezen en de vragen aan zichzelf stellen. Ik kan daar zo van genieten. Zelf lezen van dit boek kan prima. De pagina’s en flappen van het boek zijn niet dik, maar wel stevig. Na een aantal keer zelf lezen door de peuter lijkt het boek nog bijna ongelezen.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken en Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!

Share Button