Poster ‘De vijf-vinger-test’

Regelmatig heb ik berichten gelezen en posters gezien met daarop informatie over ‘De vijf-vinger-test’. Een manier om leerlingen te laten controleren of ze een gekozen boek wel echt kunnen lezen en begrijpen. In groep 7/8 vertelde ik deze tactiek soms aan een individuele leerling, maar in groep 4/5 vond ik het meteen in de eerste week een handige manier om de leerlingen een tip te geven. Soms wil een leerling heel graag een boek lezen, maar denken wij dat het echt te lastig is. Ik ben niet zo van het tegenhouden, maar laat de leerling het dan liever zelf ervaren.

Het idee achter ‘de vijf-vinger-test

Deze test is een tip van Kees Vernooy om te voorkomen de leerlingen een te moeilijk boek pakken tijdens het stillezen. Wanneer een leerling een te moeilijk woord tegenkomt, gaat er een vinger omhoog. Is de leerling aan het eind van de bladzijde en zijn alle vingers van één hand opgestoken? Dan is het boek nog te lastig en kan er beter een ander boek worden gekozen. (Bron: makkelijklezenplein.nl )

De leerlingen moesten van mij proberen te letten op lastig lezen, maar ook op betekenis. Voor sommige leerlingen kan dit erg lastig zijn en ik ga daarom zelf de komende weken af en toe een voorbeeld geven of samen oefenen met een leerling. Ze leren ze hopelijk hoe ze het juiste boek kunnen kiezen en ik hoop dat dat weer helpt bij het leesplezier en de leesmotivatie. Daardoor gaan ze dan hopelijk meer boeken lezen, gaan ze het nog leuker vinden, gaan ze meer begrijpen en krijgen ik toppers van lezers in de klas. Mooi doel, toch?

Gratis download
vijf-vinger-test

Klik op de poster van ‘De vijf-vinger-test’ of hier en de download zal, als het goed is, automatisch starten.

Meer leesposters

Op mijn site zijn nog meer leesposters te vinden. Ik heb ze verzameld in een lijstje:

Share Button