15 minuten lezen per dag

Al vrij vaak heb ik berichten gezien over hoe goed het is voor kinderen om 15 minuten per dag te lezen. Ik werd hier nieuwsgierig van en ben eens verder gaan zoeken naar informatie hierover en besloot met de informatie die ik vond vier posters te maken die in elk klaslokaal opgehangen kunnen worden.

Waarom 15 minuten lezen per dag?

Ooit stond er website online die 15minutenlezenperdag.nl heette. Daarop stonden de resultaten over een onderzoek naar waarom het zinvol is om kinderen een kwartier per dag te laten lezen. Helaas is de website offline gehaald, maar gelukkig vond ik nog genoeg andere interessante artikelen online met resultaten uit dit onderzoek.

Groei woordenschat

Op Schrijverscentrale las ik dat de woordenschat van kinderen per direct groeit. De Kinderboekenambassadeur is nog iets specifieker. Daar wordt aangegeven dat de woordenschat van kinderen met 1000 woorden per jaar kan groeien als zij een kwartier lezen per dag. Daarnaast is in dat artikel te lezen dat kinderen per jaar 1 miljoen 146 duizend woorden lezen per jaar als ze 15 minuten lezen per dag. Waanzinnig!

Vergroten leesplezier

Het voelt nogal verplicht om kinderen een kwartier per dag te laten lezen. Iets wat moet, geeft toch geen plezier? Dat is toch een beetje wat je denkt. Op de site van Kinderboekenambassadeur staat het volgende:

Ook voor lezen geldt: oefening baart kunst. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. 

https://kinderboekenambassadeur.nl/lees-vijftien-minuten-per-dag-pers/

Daarnaast geeft 80% van de kinderen aan dat met plezier een kwartier vrij lezen! (De Schrijverscentrale) Dit laatste zette me wel aan het denken. In hoeveel klassen is er echt dagelijks tijd om een kwartier vrij te lezen? Vrees dat veel scholen dat niet dagelijks redden door de methode of door de tijd.

Andere voordelen

Een interessant lijstje met voordelen van 30 minuten lezen voor volwassenen vond ik op huisvlijt.com. Een deel van deze redenen zal vast ook al gelden bij 15 minuten per dag en bij kinderen. Zoals:

  • Lezen bevordert je medeleven en begrip voor anderen;
  • Lezers hebben een grotere algemene ontwikkeling;
  • Lezers hebben meer kennis;
  • Lezen helpt bij slaapproblemen;
  • Mensen die lezen kunnen beter omgaan met lastige situaties.

Een kwartier lezen per dag zorgt voor betere resultaten. 55 procent van de scholen die deelnamen aan het project Kwartiermakers gaf aan dat de resultaten op het gebied van begrijpend lezen waren gestegen. Bij technisch lezen gaf zelfs 70 procent dit aan. (Bron: captise.nl)

Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

https://kinderboekenambassadeur.nl/lees-vijftien-minuten-per-dag-pers/
Gratis download

Van de gevonden informatie heb ik vier posters gemaakt om in de klas op te hangen. Laat de leerlingen maar lezen waarom het goed is om een kwartier per dag lekker een boek in te duiken.

Download de posters hier.

Meer leesposters

Op mijn site zijn nog meer leesposters te vinden. Ik heb ze verzameld in een lijstje:

Bronnen

https://deschrijverscentrale.nl/kennis-en-inspiratie/scholen/15-minuten-lezen-per-dag-werkt

https://kinderboekenambassadeur.nl/lees-vijftien-minuten-per-dag-pers/

https://www.huisvlijt.com/waarom-30-minuten-lezen-per-dag-goed-voor-je-is/

https://www.captise.nl/Zorg-Jeugd/ArtMID/504/ArticleID/1196/Dagelijks-15-minuten-lezen-valt-erg-goed

Share Button