Iets wat ik ieder jaar weer probeer te bereiken is dat mijn leerlingen plezier hebben in lezen en ontdekken dat lezen zoveel meer brengt dan alleen maar wat woorden en zinnen die toevallig een verhaal vormen. In het schooljaar 2016-2017 liet ik de leerlingen lekker lezen en wat was ik verbaasd over de eindresultaten. Voor vorig schooljaar zocht ik een nieuw idee en na wat rondkijken op Pinterest kwam ik op het volgende idee: Lezen brengt je op allerlei plaatsen. Als ik lees dan beeld ik me vaak in hoe de plaatsen eruitzien waar het verhaal zich afspeelt en dat wilde ik de leerlingen laten uitwerken. 

De opdracht
 • Kies een boek dat geschikt is voor leerlingen uit groep 7/8. Dit boek moet minimaal AVI M7 zijn en bij twijfel kom je overleggen met de leerkracht.
 • Lees het boek helemaal. Vind je het boek niet leuk genoeg? Dan kies je een ander boek en lees je dat, hopelijk, wel uit.
 • Let tijdens het lezen op belangrijke plaatsen die in het boek voorkomen.
 • Kies, als je het boek uit hebt gelezen, één van die plaatsen uit om uit te werken.
 • Werk de plaats uit op een creatieve manier. Je kunt een kijkdoos maken, de plaats knutselen of tekenen of digitaal een verwerking maken.
 • Zorg dat je het boek en de opdracht mee naar school neemt op de dag dat we de opdracht gaan bespreken.

Zoals je op de afbeeldingen kunt zien, kozen veel leerlingen voor het knutselen van de plaats. Zo had een leerling de zolder uit te werken bij het boek ‘De grote verboden zolder‘ van Edward van de Vendel. De boom van de Minpins was te zien in de klas en ook de boom van Superjuffie had een plekje gekregen. Verder had een leerling het schip uitgewerkt bij het boek ‘Naar het noorden‘ van Koos Meinderts en er waren nog veel meer prachtige plaatsen te zien.

Voor mij was deze opdracht weer een groot succes. Nu een creatieve opdracht bedenken voor het komende schooljaar.

Share Button

1 Comment on Lezen brengt je op allerlei plaatsen

 1. Geweldig! Vooral omdat de opdracht een beroep doet op de verbeeldingskracht. Iets wat lezen juist zo geweldig maakt.
  Fijn dat de leerlingen een eigen creatieve manier mochten bedenken. Niet iedereen kan zich uiten in knippen en plakken
  Top idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *