Superjuffie! – Janneke Schotveld

In mei 2011 kwam het boek ‘Superjuffie!’ uit. Dit boek heb ik toen gekregen van de groep waaraan ik les mocht geven dat schooljaar en het schooljaar daarna ben ik het gaan voorlezen. Ik vond het een prachtig boek en samen met de leerlingen genoot ik van de avonturen van juf Josje en haar groep.  Ondertussen is het juli 2014 en heb ik vier boeken over Superjuffie in mijn boekenkast staan. 

In het eerste deel over Superjuffie leren we juf Josje en haar groep kennen. Juf Josje lijkt een gewone juf, maar niets is minder waar. Als er dieren in nood zijn dan hoort juf Josje ze om hulp roepen en door het eten van een krijtje kan zij veranderen in Superjuffie. Dit probeert ze eerst geheim te houden voor haar groep, maar de leerlingen ontdekken al snel dat zij wel een heel bijzondere juf hebben. Samen zorgen zij ervoor dat de strenge directeur van de school, meneer Snor, niets te weten komt en verzinnen smoesjes als hun juf te laat op school komt of takjes in haar haren heeft. In dit eerste deel over Superjuffie gebeuren er vreemde dingen in de dierentuin van de stad. De directeur is ineens vertrokken en er wordt een tijger ontvoerd. Kan Superjuffie op tijd hulp bieden?

superjuffie

Een jaar later, mei 2012, kwam het tweede boek over Superjuffie op de markt: ‘Superjuffie komt in actie!’. In dit boek wil de burgemeester het stadspark vernieuwen en daar staat ook het huisje van juf Josje. De 200-jarige eik wil de burgemeester vervangen door de ‘nieuwe natuur’, een nepnatuur die heel echt lijkt. Superjuffie ontdekt al snel dat de ‘nieuwe natuur’ giftig is en erg gevaarlijk is voor de dieren die in het stadspark leven. Zij moet veel dieren redden die ziek worden door te eten van de nepnatuur. De vraag is of jus Josje het stadspark kan redden van de plannen van de burgemeester.

superjuffie2

‘Superjuffie op safari’ is het derde boek over Superjuffie. In dit boek krijgt juf Josje met haar groep een beloning van meester Snor, ze mogen op schoolreis naar Schiphol. Op Schiphol hoort juf Josje al snel dieren om hulp roepen. In een koffer blijken allemaal babykrokodillen opgesloten te zitten en er is een zeer verdrietige gans. Superjuffie wil natuurlijk niet dat de andere volwassenen op Schiphol haar zien en daarom verstopt ze zich met een aantal leerlingen in een container om daar weer te veranderen in juf Josje. Terwijl ze daar zitten, wordt de container gesloten en in een vliegtuig gezet. Na een lange vlucht blijken ze in Afrika geland te zijn bij een bioloog genaamd Ward. Juf Josje komt er al snel achter dat er in Afrika ook voldoende dieren zijn die haar hulp nodig hebben. Vooral de olifanten hebben haar hulp nodig als blijkt dat er stropers actief zijn. Heeft juf Josje wel genoeg krijtjes om alle dieren te helpen?

superjuffie3

Het laatste verschenen avontuur over Superjuffie is het boek ‘Superjuffie in de soep’. Dit boek heb ik in juni cadeau gekregen van de groep die ik het afgelopen jaar les mocht geven. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik weet zeker dat ik ook van dit boek ga genieten. Juf Josje en haar groep willen in dit boek in actie komen tegen al het plastic in de zee. Meester Snor vindt dit, natuurlijk, geen goed plan en houdt de klas van juf Josje beter in de gaten dan ooit. Kunnen ze nog wel genoeg goede smoezen bedenken om te zorgen dat Superjuffie dieren kan blijven redden? Het lijkt erop dat juf Josje in dit boek toch echt ontslagen gaat worden.

superjuffie4

Vanaf 2011 is er ieder jaar in mei een nieuwe boek over Superjuffie verschenen. Ik verheug me daarom nu al een beetje op mei 2015. Wat zou Janneke Schotveld dan voor prachtig boek over Superjuffie geschreven hebben en welk onderwerp zou daarin een hoofdrol spelen? Niet alleen ik vond dat deze boeken wat aandacht verdienden, ook op de site van Digifemke is een mooie blogpost te lezen: http://digifemke.nl/juf-josje-superjuffie/

Superjuffie heeft trouwens een eigen site en een eigen pagina op facebook. Op de facebookpagina verschijnen regelmatig leuke weetjes over dieren.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button