Heintje en de minpins – Roald Dahl

In mijn boekenkast staat een plank vol met boeken van Roald Dahl. Van Heintje en de minpins had ik echter nog nooit gehoord tot ik een mail ontving van Uitgeverij De Fontein. Als fan van de boeken van Roald Dahl kon ik natuurlijk niet wachten om dit boek te lezen. Dat hoefde ik gelukkig ook niet al te lang, want al snel lag het in mijn brievenbus en kon ik gaan genieten van het verhaal over Heintje en de minpins.

Het verhaal

De moeder van Kleine Heintje verbiedt hem om naar het Woud van het Kwaad te gaan, omdat daar volgens haar hoornnokkers, knotszwabbers en monsterlijke drochten wonen. Op een dag gaat Kleine Heintje toch en wordt dan achternagezeten door een rapschranzer.

Kleine Heintje vlucht een boom in en ontmoet de minpins. Samen bedenken ze een plan om de monsters te verslaan.

Lees ook: Joris en de geheimzinnige toverdrank – Roald Dahl

Wat vind ik van het boek?

Alleen de woorden hoornokkers, knotszwabbers en rapschranzer op de achterkant van het boek lieten me al weer snel verdwijnen in de wereld van Roald Dahl. Hoe hij deze bijzondere woorden toch heeft verzonnen, blijft een groot vraagteken, maar dat ik het geweldig vind weet ik wel zeker. De afbeeldingen gemaakt door Quentin Blake zijn een goede aanvulling op de tekst. In het nawoord is te lezen dat daar bewust extra ruimte voor is gemaakt in het boek en dat is wat mij betreft een goede keuze geweest.

Net als in andere boeken van Roald Dahl wordt er ook in dit boek gedaan alsof volwassenen maar rare wezens zijn die kinderen van alles willen wijsmaken. Ergens zit daar wel wat waarheid in. Heintje vertrouwt zijn moeder niet en gaat dus toch richting het Woud van het Kwaad. Daar ontdekt hij dat zijn moeder niet helemaal ongelijk had. Er zitten inderdaad monsters, maar gelukkig komt hij de minpins tegen. Door de manier waarop er over deze in bomen levende wezentjes geschreven wordt, heb je de neiging om in het bos te gaan kijken of er geen verstopte raampjes in de bomen zitten. Je zult ook alle vogels om je heen anders gaan bekijken en je afvragen of een jongetje echt op een zwaan zou kunnen vliegen. Het avontuur dat Heintje met de minpins beleeft zie je voor je ogen gebeuren tijdens het lezen van het boek. Prachtig!

De mooiste zin van het boek is de laatste zin ‘Wie niet in wonderen gelooft, zal ze ook nooit ontdekken‘. Geniet daarom van dit boek van begin tot eind en verwonder je om wat je leest, maar blijf ook openstaan voor al het moois in de wereld om je heen.

Dit boek is een aanrader om (voor) te lezen vanaf groep 5 en gaat bij mijn groep 7/8 zeker de boekenkast in.

Boek aanschaffen?

Door op onderstaande afbeelding te klikken kun je het boek bestellen bij bol.com voor de prijs van €13,99.

Het boek voor deze recensie ontving ik van Uitgeverij De Fontein.

Share Button