Kerstdobbelspel

Even iets anders doen in de periode voor de kerstvakantie, dan is dit kerstdobbelspel misschien wel geschikt voor jouw groep. Via een dobbelspel kleuren de kinderen de kerstboom in. Daarbij oefenen ze meteen de getalbeelden van de dobbelsteen, ideaal voor de kinderen uit groep 3/4.

Vorig jaar maakte ik dit kerstdobbelspel. Ik moest in de week voor de kerstvakantie invallen bij een groep 3/4. Ik kende de leerlingen en de school al, omdat ik hier al vaker ingevallen had. De leerkracht had het programma voor die dagen met mij gedeeld en verteld dat er nog tijd was voor een spel of een leuke tekenopdracht. Daar heb ik toen zelf dit dobbelspel voor gemaakt. 

Hoe speel je het spel?
  • Je hebt 1 dobbelsteen en kleurpotloden of stiften nodig.
  • Je speelt het spel met minimaal 2 spelers.
  • Een speler dobbelt, het getalbeeld op de dobbelsteen geeft aan wat er gedaan moet worden.
  • Hierna gaat de dobbelsteen naar de volgende speler.
  • De speler die als eerst alle kerstballen, hartjes, snoepjes en poppetjes gekleurd heeft, heeft het spel gewonnen.

Lees ook: Splitsen-Kerst

De leerlingen van mijn invalklas hebben het spel in tweetallen gespeeld. In ieder tweetal zat één leerling uit groep 3 en één leerling uit groep 4. De leerlingen uit groep 4 konden bij het lezen van de opdrachten als dit voor groep 3 te moeilijk was. Na het spelen van het spel mochten de leerlingen de rest van de boom inkleuren.  Na afloop waren de kinderen erg enthousiast en vroegen of ze het nog een keer mochten spelen met een nieuwe kleurplaat.

De werkbladen

De tekening van de kerstboom heb ik via Google gevonden, maar helaas lukt het niet de bron terug te vinden. Deze heb ik met de opdrachten die bij de stippen van de dobbelsteen horen in een bestand gezet. Het bestand kun je hieronder downloaden. Veel plezier ermee!

Bestand kerstdobbelspel

Share Button