10 ideeën om te werken aan groepsvorming

Op 18 augustus 2008, bijna 10 jaar geleden, stond ik voor het eerst écht voor de klas. Net een paar maanden afgestuurd had ik een eigen groep. Nog steeds kijk ik met een goed gevoel terug op dat schooljaar, want was het een gezellige groep en wat hebben we met elkaar een geweldig schooljaar gehad. Als nieuwe juf op een nieuwe school vond ik het heel belangrijk dat de leerlingen en ik elkaar leerden kennen en daar heb ik die eerste weken veel aandacht aan besteed. In de 10 jaar dat ik nu juf ben, heb ik geleerd hoe belangrijk dat is. De eerste weken van een schooljaar worden niet voor niets ‘De Gouden Weken’ genoemd. Voor het komende schooljaar ben ik dan ook op zoek gegaan naar diverse opdrachten om met mijn nieuwe groep 7/8 op een fijne en leuke manier te werken aan groepsvorming. Natuurlijk wil ik mijn verzameling graag met jullie delen. Mocht je aanvullingen hebben dan zijn die van harte welkom in de reacties.

Lees ook: Groepsvorming in groep 7/8 en 15 ideeën om te werken aan groepsvorming (augustus 2021)

In mijn blog over de start van het schooljaar 2016-2017 zijn ook nog diverse ideeën te vinden: Een nieuwe start

Hoepel door de kring

Deze activiteit zag ik op de site van juf Anke. Mijn ervaring is dat je deze opdracht niet als eerste moet doen, want de leerlingen moeten met elkaar hand in hand staan en dat is zo vlak na de vakantie soms toch weer even gek.
Lukt de opdracht goed met één hoepel dan kun je er ook meerdere rond laten gaan.

Mensenknoop

Een redelijk bekende opdracht volgens mij. Iedereen geeft twee andere mensen een hand en daardoor ontstaat een menselijke knoop. Deze knoop moet weer uit elkaar gehaald worden. Dit kun je de groep zelf laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een of meerdere leerlingen de knoop te laten ontwarren door opdrachten te geven aan de knoop.

Coöperatief doolhof tekenen

Dit idee zag ik op de site van juf Liesbeth. Of ik het precies zo ga doen, weet ik niet, maar iets samen tekenen kan ook op andere manieren.

Marshmallowchallenge

Deze opdracht was vorig jaar een groot succes in mijn groep. Waarschijnlijk doe ik de opdracht dit jaar niet, omdat deze al bekend is bij de nieuwe groep 8. Dit jaar ga ik weer voor de ballonnentoren en die heb ik juist afgelopen jaar niet kunnen doen.

Ballonnentoren

Een rol schilderstape en veel ballonnen. De bedoeling is dat de leerlingen in 15 minuten tijd een zo hoog mogelijke toren bouwen van ballonnen en schilderstape. De toren moet zelfstandig blijven staan en er mag geen tape vastgemaakt worden aan andere dingen dan aan de ballonnen.

Bal zo snel mogelijk rondgooien

Ook dit idee komt van de site van juf Liesbeth. Dit kan een lekker frustrerend spelletje worden, want die tijd moet natuurlijk steeds sneller.

Ormie the Pig

Het laatste idee van juf Liesbeth dat ik hier deel. Op haar site staan er nog veel meer. Het filmpje bij dit stukje werkte echter niet, maar op Youtube had ik al snel een werkend filmpje gevonden. Onwijs leuk en ik denk dat, misschien met wat motivatie, de meest bijzondere ideeën naar voren kunnen komen als de leerlingen aan de slag gaan.

Kikkers in de vijver

Dit idee komt ook van de site van juf Anke. Op school hebben wij geen tapijttegels, maar met hoepels of met stoepkrijt getekende vakken op het schoolplein moet het volgens mij ook wel kunnen. Geoorloofd even extra naar buiten kunnen in die eerste schoolweken is soms best even nodig en fijn.

Foto finish

Een idee van juf Maike. Met mijn eigen groep zou ik dit eerste in diverse kleinere groepjes oefenen en dan met de hele groep tegelijk. Succeservaringen zijn tenslotte ook heel belangrijk

Zoek iemand die

Minstens zo belangrijk na de vakantie is om elkaar weer even te leren kennen. ‘Zoek iemand die…’ blijf ik daar een fijne opdracht voor vinden. Op de website ‘Álles over gedrag’ staat een leuk formulier om te gebruiken na de zomervakantie.

In de eerste schoolweken is het naast het werken aan groepsvorming erg belangrijk om elkaar te leren kennen. Denk daarbij ook aan praten over hoe je je voelt. De boekenreeks Wat Viktor Voelt kan hier goed bij helpen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button