Voorbereiden op een nieuw schooljaar

Drie van de zes weken zomervakantie, regio midden, zijn voorbij en dat betekent dat ik over twee weken met mijn collega’s in de personeelskamer zit voor de startvergadering. Voor die tijd wil ik echter al gestart zijn met het nieuwe schooljaar. Het voorbereiden op een nieuw schooljaar is iets wat ik toch altijd een beetje stapsgewijs doe.

Door de blog van juf Bianca over 10 dingen die je moet doen voor je je lokaal in gaat richten kwam ik op het idee op mijn voorbereiding met jullie te delen.

Voorbereiden op een nieuw schooljaar

Het is niet dat als ik begin aan mijn voorbereiding voor het nieuwe schooljaar dit precies volgens de stappen ga doen zoals ik ze hieronder plaats. De volgorde wisselt echt weleens, maar de stappen neem ik wel allemaal.

1. Leerlingen overdragen

Voor het nieuwe schooljaar schrijven wij als ‘oude’ leerkracht de notities bij iedere leerling. Nu draag ik als leerkracht van groep 7/8 de leerlingen niet over naar een collega, maar het is wel fijn als dit klusje van het vorige schooljaar voor mezelf gedaan is.

Lees ook: Inrichting English Corner

2. Puinruimen

Dit probeer ik al zoveel mogelijk te doen in de laatste schoolweken, maar met een musical en het afscheid van groep 8 lukt dit altijd minder goed dan ik wil. (En de papiercontainer zat gewoon bomvol) Vooral mijn eigen kast kan nog wel een goede opruimbeurt gebruiken en dat gaat dus gebeuren, voordat ik echt de nieuwe dingen ga regelen.

3. Puzzelen

Ieder jaar wisselt het aantal leerlingen weer, wijzigen de methodes of verandert er iets anders in de klas. Zo moest ik vorig jaar ineens plek vinden voor 30 gelukskoffers. Dit jaar mag ik juist gaan puzzelen met meer ruimte.

Voorbereiden op een nieuw schooljaar

4. Rooster maken

De eerste versie van het rooster maakte ik al in april, omdat ik even iets anders wilde doen op dat moment. Dat rooster is ondertussen al een paar keer gewijzigd, maar ik geloof dat ik nu aardig tevreden ben.

5. Plannen groepsvormende activiteiten

In de eerste schoolweken is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan groepsvorming. Afgelopen schooljaar had ik in 10 ballonnen opdrachten gedaan, maar dit werkte niet voor mij. Het komende schooljaar ga ik ze dus gewoon plannen

Lees ook: 10 ideeën om te werken aan groepsvorming

6. Dagritmekaarten maken

Dit doe ik niet ieder jaar, maar het schooljaar 2019-2020 ga ik samenwerken met twee andere collega’s en het lijkt me fijn om met elkaar een nieuwe start te maken en niet door te gaan met het thema dat ik al had.

7. Werkdrukverlichting plannen

De werkdrukverlichting bij ons op school zetten wij in iedere klas in door een leerkracht 0,1 vrij te roosteren van lesgevende taken. Ik wil voor mezelf voor het hele schooljaar al grotendeels bedenken wat ik in bepaalde weken moet doen. Hierbij denk ik aan de groepsplannen, overdracht groep 8 naar het VO en dingen regelen voor Sint en Kerst.

Lees ook: Kijkje in mijn klaslokaal 2017-2018

8. Inrichting prikborden en muren

Het komende jaar starten wij met Blink geïntegreerd en daar zal ik ruimte voor moeten creëren aan de wand. Verder heeft de English Corner een plek nodig en moeten er dingen hangen van de Gelukskoffer. Zelf vind ik het ook belangrijk om aandacht te besteden aan lezen en boeken dus dit gaat nog een leuke puzzel worden.

Lees ook: Kijken in mijn klaslokaal 2018-2019

9. Labelen

Waar ligt wat? Labels zorgen ervoor dat leerlingen, en leerkrachten, gemakkelijk spullen kunnen vinden en opruimen. Verder heb ik besloten dat komend jaar leerlingen een vaste plek krijgen voor hun Chromebook dus ik kan lekker aan de slag met de labelmaker.

10. Vergaderen en overleggen

In de laatste vakantieweek hebben wij met het team de startvergadering en de groepsoverdracht. Voor mij hoort dit zeker bij een goede voorbereiding op een nieuw schooljaar. Wij doen dit altijd aan het begin van de laatste week en met de informatie die ik dan nog krijg, kan ik dus eventueel nog dingen veranderen in het klaslokaal of in mijn planning.

11. Postvak organiseren

Mijn postvak in de personeelskamer is mijn plaats om belangrijke spullen te verzamelen. Dat moet aankomend schooljaar veranderen dus ik ga goed bedenken hoe en waar ik die spullen wil laten.

Hopelijk heb je weer wat nieuwe dingen kunnen lezen in mijn blog of heeft het weer wat dingen teruggehaald. Mocht je zelf goede tips hebben om collega’s te helpen bij een goede voorbereiding op een nieuw schooljaar laat ze dan achter bij de reacties.

Share Button