Kijkje in mijn klaslokaal

De laatste weken van de zomervakantie heb ik hard gewerkt aan de inrichting van mijn klaslokaal. Gelukkig mocht ik in hetzelfde lokaal blijven als afgelopen schooljaar, maar dit jaar krijg ik wel 8 leerlingen meer. Op woensdag en donderdag zullen er 34 leerlingen in mijn lokaal moeten passen en zij hebben allemaal een tafel en stoel nodig. De overige dagen zitten de leerlingen van groep 8 bij een andere leerkracht en ook daar hebben zij een eigen tafel. De laatjes hangen onder de tafels en zijn dus vrij gemakkelijk verplaatsbaar. Om jullie een kijkje in mijn klaslokaal te geven heb ik dit jaar weer een filmpje gemaakt. Ik zag dat juffrouw Margot dit heel stoer gedaan had als een soort van vlog, maar ik heb ervoor gekozen toch maar een muziekje onder te zetten en in deze blog wat uitleg te geven. 

Puzzel bij de deur

Als binnenkomer heb ik er dit jaar voor gekozen om een puzzel te maken met alle namen van de leerlingen. Ik heb hiervoor een bestand in word gemaakt met het lettertype Poor Richard. Het was even puzzelen om te zorgen dat alle namen pasten en uiteindelijk besloot ik bij het opplakken nog wat dingen te veranderen. Deze puzzel blijft het hele jaar bij de deur hangen en is daarom het werk wel waard geweest.

Takenbord

De taken op mijn takenbord zijn nog hetzelfde als afgelopen schooljaar. Dit is mij toen heel goed bevallen. Wel heb ik voor dit jaar besloten dat de leerlingen die bij extra staat bijvoorbeeld het zonnescherm omhoog moet draaien. Afgelopen jaar was dat meer een soort invaller als er iemand afwezig was.

Wat leren wij?

Op de wand met ‘wat leren wij?’ komen de doelen te hangen van taal, rekenen en spelling. Die van rekenen hangen er al, maar die van de andere vakken heb ik afgelopen week nog niet op kunnen hangen.

Schrijver van de maand

Op de ladenkast naast de boekenkast komt iedere maand een nieuwe schrijver van de maand. De eerste heb ik gekozen, maar ik wil de overige schrijvers kiezen in overleg met mijn leerlingen. Ook hoop ik dat zij dan boeken meenemen en dat het echt iets van de klas wordt. Een andere mogelijkheid is dat er boeken rondom een thema komen.

English Corner

Iedere klas heeft bij ons op school een English Corner. Ieder seizoen hang ik daar een poster op met woorden passend bij dat seizoen. Verder komt er vaak nog een poster met woorden rondom het thema dat behandeld wordt in de unit van de methode. Een tip die ik kreeg van Spelen met Engels was om de leerlingen ook voorwerpen mee te laten nemen. Deze kunnen al op de poster staan, maar kunnen ook extra erbij komen. Leuk om dan de leerlingen zelf woordkaartjes te laten maken.
Aan de andere kant van de klas is een Nederlandse vlag te zien op een deur. Tijdens de Engelse les is hier ‘The Dutch Corner‘. De bedoeling is dat leerlingen tijdens de les Engels praten en als ze ergens niet uitkomen of echt even Nederlands moeten praten dan kunnen ze, met toestemming, naar de Nederlandse vlag toe om daar even Nederlands te praten.

Breukentafel

Vorig jaar heb ik de cursus Met Sprongen Vooruit gevolgd voor groep 7/8. Dit schooljaar ga ik aan de hand van de rekenkalender iedere week wat opdrachten uit deze methodiek behandelen. Een onderdeel daarvan is de breukentafel. Zoals te zien in het filmpje is deze momenteel nog leeg, maar dat komt omdat dit samen met de leerlingen gevuld moet worden.

Wat verder te zien is

Op de tafels van de leerlingen in groep 7 liggen wisbordjes. Deze gaan vooral ingezet worden bij Met Sprongen Vooruit. Verder hangen er achterin de klas poster van lesmaatje.nl. Ik heb ervoor gekozen om voorin de klas weinig op te hangen. Daar wil ik graag dat het rustig oogt voor de leerlingen. Om dit te ervaren ben ik tijdens het inrichten zelf regelmatig even op een stoel van een leerling gaan zitten om te kijken hoe de klas er vanaf dat punt uitziet. Ik ben op dit moment vrij tevreden over hoe alles oogt en verwacht dat het voorlopig wel zo blijft.

Heb je nog vragen over het kijkje in mijn klaslokaal dan mag dat altijd. Je kunt ze hieronder stellen in een reactie of mailen naar info@jufinger.nl.

Share Button