Thuisonderwijs in groep 7/8 – Wat als de scholen sluiten?

Momenteel zijn we in een bizarre fase beland. De scholen in de landen om ons heen zijn grotendeels gesloten en de laatste berichten geven mij het gevoel dat Nederland zal volgen. Wat moet ik als leerkracht regelen voor thuisonderwijs in groep 7/8? Al een aantal dagen volg ik alle berichten op Twitter en lees ik veel artikelen. Wat ik daaruit gehaald heb, is dat we moeten oppassen dat we onze leerlingen niet teveel tijd achter schermen laten zitten en dat de lesinhoud vooral gebaseerd moet zijn op herhaling van al eerder aangeboden lesstof. Nieuwe onderdelen aanbieden met een leerkracht via het scherm schijnt niet effectief te zijn.

Luisterboeken en e-books voor 1 cent

Mijn hoofd staat dus niet stil en alle ideeën die ik voor mijn groep 7/8 van belang vind, heb ik verzameld. Mocht het zover komen dat de scholen echt sluiten dan heb ik een basis waarmee ik aan de slag kan voor mijn groep. Die basis zal ik in dit bericht met jullie delen, want ik hoop dat andere leerkrachten er ook iets aan hebben. Op onze school werken we met G-suite for Education dus bij diverse vakken heb ik onderdelen daarvan meegenomen om te verwerken.

Thuisonderwijs in groep 7/8 – Rekenen

Op redactiesommen.nl kun je als leerkracht een account aanmaken en je leerlingen aan opdrachten laten werken. Zelf printte ik hier vooral werkbladen, maar de digitale versie ziet er ook goed uit.

De site tempotoets.nl heb ik nog niet eerder gebruikt. De site biedt de mogelijkheid een gratis account aan te maken en de leerlingen te volgen op het gebied van sommen oefenen op tempo. De tafels gaan t/m 20 en de deeltafels t/m 10 dus ook zeker interessant voor groep 7 en 8.

Thuisonderwijs in groep 7/8 – Spelling en taal

Kinderboekenschrijver Marc ter Horst bedacht meer dan 20 schrijf- en leesideeën rondom het coronavirus. Idee 19 – het schrijven van een brief aan een bekend iemand die door het coronavirus tijdelijk werkloos is – lijkt me een goede opdracht voor taal.

De website van juf Milou gebruik ik sowieso al regelmatig voor werkbladen van werkwoordspelling. Heb nog niet kunnen ontdekken hoe ik dit gemakkelijk digitaal kan maken, want niet alle leerlingen zullen een printer thuis hebben. Antwoorden invoeren via Google Formulieren lijkt me momenteel het handigst.

JufMelis.nl heeft veel online lesmateriaal voor grammatica en spelling. De leerlingen ontvangen direct feedback op de gekozen antwoorden. Om tot al het materiaal toegang te hebben, moet je een betaald account hebben.

thuisonderwijs in groep 7/8
Thuisonderwijs in groep 7/8 – Lezen

Op de site van Kinderboekenjuf.nl staan ook meerdere tips voor thuisonderwijs lezen. Een kwartier lezen per dag met het hele gezin in combinatie met de kinderboekenbingo lijkt me voor mijn groep een goed advies.
De mini-leeslessen in haar blog, maar die ook verder op haar site te vinden zijn, zijn ook goed in te zetten. Via een opdracht in Google Classroom kan ik de leerlingen de antwoorden met mij laten delen.

Mijn leerlingen zijn momenteel al bezig met de opdracht ‘Lezen brengt op je allerlei plaatsen‘. Maar anders zou ik dit zeker een goede optie vinden om de leerlingen thuis te motiveren om een boek te lezen en er mee aan de slag te gaan. ‘Lekker lezen‘ zou ik ze eventueel nog extra kunnen laten doen.

De Luisterbieb heeft tijdelijk voor iedereen een mooie collectie luisterboeken open gezet. Veel lees(luister)plezier gegarandeerd. Kinderen tot en met 17 jaar zijn, meestal, gratis lid van een bibliotheek en dan heb je vervolgens ook toegang tot een mooie collectie e-books. Ook kun je 30 dagen gratis een Kobo Plus Abonnement afsluiten en op die manier nog meer genieten van allerlei prachtige boeken.

Voor begrijpend lezen heeft Nieuwsbegrip gratis een aantal kant-en-klaarpakketten gemaakt.

Thuisonderwijs in groep 7/8 – Engels en wereldoriëntatie

Afgelopen week maakten mijn leerlingen voor Engels een opdracht waarbij ze online nieuwe informatie moesten zoeken over een zeedier en dat verwerken in een document via Classroom. Deze opdracht kan over allerlei onderwerpen gedaan worden.

Gezien al het toiletpapier dat er gekocht is, kunnen de leerlingen waarschijnlijk prima thuis een STEAM Challenge doen met wc-rollen. Via Pinterest ontdekte ik een verzameling Cardboard Tube Stem Activities op LITTLE BINS LITTLE HANDS.

Met schooltv.nl zie ik mogelijkheden om kijkvragen te bedenken bij een filmpje dat de leerlingen moeten kijken over een onderwerp dat aansluit bij de onderwerpen van wereldoriëntatie in de klas of over de Tweede Wereldoorlog. In deze periode ook zeker een onderwerp waar ik aandacht aan wil besteden.

Ik heb me nog niet goed verdiept in Toekomstkunde van het WWF, maar het ziet er interessant uit en leerlingen zouden er zelfstandig mee moeten kunnen werken.

Thuisonderwijs in groep 7/8 – Creatieve vakken

Op Facebook deelde ik vandaag de 56 tekenopdrachten van Juf Stuff. Laat de leerlingen iedere dag één of meerdere van deze opdrachten uitvoeren en met je delen door een foto te maken of het te scannen.

Mijn leerlingen kunnen ook lekker aan de slag met het oefenen van de liedjes van de musical. Het tafeldrummen van Team Talento vind ik altijd erg leuk om te doen. Je zou de leerlingen zelf een tafeldrum kunnen laten bedenken, filmen en delen en klasgenoten het na laten doen.

Thuisonderwijs in groep 7/8 – Verzamelsites

Gynzy heeft alle software gratis tot beschikking gesteld voor alle scholen die anders moeten lesgeven de komende periode.

Het is nu ook mogelijk om Squla in de klas onder schooltijd thuis te gebruiken.

Thuisonderwijs algemeen – Handige links naar andere websites

Tijdens het onderwijs op afstand mag je natuurlijk de jarige leerlingen niet vergeten. Ik bedacht een aantal ideeën om online verjaardagen te vieren.

Juf Maike schreef een verzamelblog met allerlei ideeën voor alle groepen. Haar verhalen voor begrijpend lezen voor groep 3 en 4 kunnen in deze periode ook goed ingezet worden.

Juffrouw Femke verzamelde Educatieve Websites voor groep 5 t/m 8. Een deel overlapt met sites die ik al eerder gedeeld heb in deze blog.

Meester Sander plaatste op YouTube een video met tips voor het online lesgeven aan jonge kinderen.

Afbeelding: School vector created by brgfx – www.freepik.com

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button