Verjaardag vieren in een online klaslokaal

Helaas is het deze week en na de kerstvakantie toch echt zo dat we weer met onze leerlingen in een online klaslokaal moeten vertoeven. Naast het gewone lesgeven, gaan natuurlijk de verjaardagen gewoon door. Maar hoe kan je nou een verjaardag vieren in een online klaslokaal? Ik bedacht wat dingen om jarige leerlingen tijdens de coronatijd toch echt jarig te laten zijn. Geen coronaproof traktatie meer nodig, maar wel een online verjaardagsfeestje.

Samen zingen

Zorg dat alle leerlingen in een Google Meet of Microsoft Teams of iets vergelijkbaars online zijn om voor de jarige te zingen. Wellicht is er een muzikale klasgenoot die kan begeleiden met een muziekinstrument of maak herrie met potten en pannen. Helemaal gelijk zal dit niet gaan, maar leuk en gezellig is het wel.

Felicitaties via padlet

Tijdens de eerste lockdown maakten wij voor alle jarige leerlingen een padlet aan. De leerlingen konden daar zeer gemakkelijk een berichtje achterlaten voor hun jarige klasgenoot en ook sommige ouders deden dit. De link naar de padlet deelden we met alle ouders via de mail en de leerlingen, behalve de jarige, ontvingen de link via Google Classroom. De ouders van de jarige deelden de link later op de dag met hun kind en die kon dan genieten van de lieve teksten, grappige afbeeldingen en soms zelfs persoonlijke filmpjes. Het is ook vrij gemakkelijk om een filmpje van YouTube toe te voegen.

Stuur een kaartje

Alle leerlingen van onze school die jarig zijn tijdens de lockdown kunnen een verjaardagskaart van het team in de brievenbus verwachten. Tijdens de eerste periode van het thuisonderwijs regelde één collega dit en zowel ouders als kinderen vonden dit erg leuk. Zo wisten ze dat we hun verjaardag niet waren vergeten.

Lees ook: Thuisonderwijs in groep 7/8 – Wat als de scholen sluiten?

Online verjaardagsreactiespel

Via Google Classroom is het mogelijk om iedere leerling een eigen bericht te sturen. Door ieder leerling één gedeelte te sturen uit het verjaardagsreactiespel heb je meteen een leuke opdracht tussen het schoolwerk door en is het online verjaardag vieren weer net even anders.

Feestelijk uiterlijk

Ga feestelijk gekleed achter je computer zitten en vraag ook de klasgenoten van de leerling dit te doen. Een ballon, feesthoedje of feesttoeter zorgen al snel dat het online klaslokaal er een stuk gezellig uit ziet voor de jarige leerling als hij online komt. Een slinger achter jezelf ophangen in de woonkamer kan natuurlijk ook of die gewoon om je heen doen als een soort sjaal. Als je dan ook nog gaat zingen met de hele klas is het online verjaardagsfeestje al snel geslaagd.

Meer ideeën

Heb jij zelf nog een idee? Deel dit dan bij de reacties.

Andere ideeën die ik nog online vond zijn:
Het grootste postcorona-verjaardagsfeest

Share Button