Recensie: Prutsers & Pechvogels

Beter laat dan nooit. Dat is wat ik kan zeggen over deze recensie. Ik heb al tijdens de Kinderboekenweek 2020 onwijs genoten van Prutsers & Pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas, maar ik had de laatste verhalen nog niet gelezen. Mijn recensies schrijf ik pas als ik echt het hele boek gelezen heb dus vandaar dat deze nu pas online staat. Gelukkig is het boek nog steeds te koop voor slecht €9,99 en prima vermaak voor in de kerstvakantie.

De flaptekst

Tosca Menten en Jozua Douglas vormen samen het duo De Gouden Grijns. Samen verzamelden zij grappige, verschrikkelijke en volstrekt onmogelijke verhalen bij de tentoonstelling Prutsers & Pechvogels, georganiseerd door het Rijksmuseum van Hosteriche ( of Historische??) Oenen en het Nationaal Pechvogel Kabinet.

In de verhalen ontmoet je dus geen helden, beroemdheden of medaillewinnaars. Integendeel: prachtige pruiken vliegen in de fik, ridders zakken door de grond en de duurste tulpenbol ooit gaat zo snel in de soep als de laatste dodo in de pan. In het inkijkexemplaar kun je alvast een stukje lezen.

Wat vind ik van het boek?

De verhalen in dit boek zijn verschillend in lengte, verschillend van auteur en verschillend van wat ik van de verhalen vind. Ik heb echt onwijs genoten van het verhaal over de pruiken, het verhaal over Teun stelde me in eerste instantie een beetje teleur, maar gelukkig maakte Tosca Menten dit later in het boek weer helemaal goed en het verhaal over de dodo was op één of andere manier net te kort en niet spannend of grappig genoeg om mij te laten genieten.

Maar zoals het hoort: zoveel boeken, zoveel smaken. Ik kan me voorstellen dat leerlingen wel echt genieten van alle verhalen! En een groot voordeel van dit is dat je gewoon een nieuw verhaal kunt gaan lezen wat misschien een stuk leuker is en meer past bij wat je leuk vindt.

Dit boek gaat in ieder geval in onze schoolbibliotheek een mooi plekje krijgen in de boekenkast van groep 5/6. Samen met Pech Onderweg, de boeken over Dummie de Mummie en de serie Costa Banana zullen de leerlingen in groep 5/6 niet te klagen hebben over lekker leesvoer.

Lesideeën voor de bovenbouw
Mini-leeslessen

Hoe fijn is het als iemand anders al fantastische ideeën heeft bedacht bij een boek? De mini-leeslessen van Kinderboekenjuf.nl bij Prutsers & Pechvogels zijn ook goed te gebruiken in de bovenbouw.

Geschiedenis

Veel in dit boek is heerlijk verzonnen door de schrijvers, maar wel deels gebaseerd op de waarheid. Hoe zat het bijvoorbeeld met de pruikentijd? Wat waren kwakzalvers precies? Laat de leerlingen online onderzoek doen naar onderdelen uit de geschiedenis die wel echt gebeurd zijn.

Taal

Net als Pech Onderweg staat ook dit boek vol met bijzondere tegeltjesspreuken. Kunnen de leerlingen zelf ook zoiets bedenken?

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button