Mini-leeslessen voor de kinderboekenweek 2021

Tijdens mijn opleiding Master SEN maakte ik kennis met LIST en de mini leeslessen. Vlak na mijn afstuderen leerde ik via Social Media Ingrid, kinderboekenjuf.nl, kennen en zij heeft er echt voor gezorgd dat ik fan ben geworden van mini-leeslessen. Bij het thema van de kinderboekenweek 2021Worden wat je wil’ kun je aardig wat mini-leeslessen bedenken die zijn toe te passen bij allerlei boeken.

Het is daarbij wel belangrijk om zelf een gedeelte voor te lezen uit een boek en daarbij de vraag te stellen. Vind je dit lastig? Dan is een abonnement op lezenmet.kinderboekenjuf.nl waarschijnlijk een goed idee. Ingrid gaat daar voor de kinderboekenweek nog een aantal lessen online plaasten, zodat je tussen 6 en 17 oktober nog beter kunt werken rondom het thema.

Bekijk hier de Thematitels van Kinderboekenweek 2021!

Wat zijn mini-leeslessen?

Voor mij zijn mini-leeslessen een fantastische manier om te werken aan leesplezier met mijn leerlingen, maar ook om zo kennis te laten maken met allerlei nieuwe boeken die ze anders niet zo snel zouden lezen. Maar wie kan nou beter uitleggen wat mini-leeslessen zijn dan kinderboekenjuf? Inderdaad, zijzelf! Kijk dus voor een uitgebreide uitleg met goede voorbeelden op haar site.

Compleet themapakket ‘Worden wat je wil’. €5,95
Lesideeën voor mini-leeslessen bij ‘Worden wat je wil’

“Worden wat je wil’ doet je in eerste instantie denken aan beroepen. Wat wil je worden? Maar je kunt ook denken aan personen waar je graag op zou willen lijken. Mensen die een voorbeeld zijn voor kinderen. Met deze twee ideeën ben ik mini leeslessen gaan bedenken. Bij deze mini leeslessen voor de kinderboekenweek 2021 moet je dus zelf als leerkracht nog op zoek naar een boek en een tekstgedeelte om te gebruiken.

  • Welke beroepen kom je tegen in jouw boek?
  • Welk beroep vind jij goed passen bij de hoofdpersoon?
  • Welk beroep in het boek was voor jou nog onbekend en wat weet je daar nu over?
  • Wie in het boek zou jij willen zijn? En waarom?
  • Wie is je favoriete persoon in het boek?
  • Wie in het boek zou je niet willen zijn? En waarom?
  • Wat is het talent van jouw hoofdpersoon?

Kinderboekenjuf heeft op haar website bij diverse boeken ook mini-leeslessen bedacht rondom het thema ‘beroepen‘. Daar staan ook meteen de titels en stukken tekst bij die je kunt gebruiken.

Bekijk alle berichten voor de Kinderboekenweek 2021 op jufinger.nl

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button