Thematitels Kinderboekenweek 2021

De thematitels voor de Kinderboekenweek 2021 zijn bekend gemaakt door het CPNB, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek. Het thema van de Kinderboekenweek is in 2021 ‘Worden wat je wil‘. De week vindt plaats van 6 tot en met 17 oktober. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Het is één van mijn favoriete schoolweken en mijn doel is vooral: lezen, lezen, lezen! In dit blog deel ik de thematitels voor de Kinderboekenweek 2021 met je. Met daarbij korte recensies bij de boeken die ik gelezen heb.

Compleet themapakket ‘Worden wat je wil’. €5,95
Thematitels groep 7/8

Van de thematitels voor groep 7/8 worden de komende maanden nog drie titels uitgebracht. Deze boeken worden, naar mijn idee, dus speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2021. De links in dit bericht verwijzen naar het partnerprogramma van bol.com, lees hier meer over waarom ik dit doe. Het is natuurlijk altijd goed om je boeken te bestellen bij de plaatselijke boekhandel.

Weet je wat ik worden wil… – Diverse auteurs

12 topauteurs schrijven voor de Kinderboekenweek een mooi verhaal over beroepen. Wat als je niet de pianovirtuoos bent waar je moeder op hoopte? Of gifmenger wilt worden?

Koop het boek hier.

Rekenen voor je leven – Edward van de Vendel, Ionica Smeets & Floor de Goede

Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

Koop het boek hier,

De veger – Jonathan Auxier & Dadu Shin

Het is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd. Wanneer Nan vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Charlie is lief, onschuldig en nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Er ontstaat een onverwachte, hechte vriendschap. Kunnen zij samen ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd?

Mijn recensie
Wauw! Een boek dat je wilt blijven lezen. Ik zat steeds meer in het verhaal en wilde het niet meer verlaten. Mooi, verdrietig, bijzonder en nog zo veel meer. Nan en Charlie hebben mij een stukje geschiedenis geleerd, maar vooral laten genieten van het kijkje dat ik kreeg in het leven in Londen van de 19e eeuw.

De zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter?

Mijn recensie
Eigenlijk zag ik er best tegenop om dit boek te gaan lezen. Dik en over een onderwerp waar ik weinig mee heb en dat in kindertaal geschreven. Dat laatste viel me al meteen mee. Helemaal niet kinderachtig, maar gewoon erg goed te begrijpen. Dat zorgde er meteen voor dat ik het onderwerp interessanter begon te vinden en toen maakte het ook niet zoveel meer uit dat het boek dik was.
Ik vond het leuk dat er zowel over oude als nieuwe rechtszaken werd gesproken en over onbekende en juist heel bekende rechtszaken. Ik begrijp nu een aantal dingen veel beter en weet nu al aan welke leerling ik dit boek ga aanraden.

Van boswachter tot Youtuber – Arwen Kleyngeld & Marijke Klompmaker

Wat moet je doen om illusionist te worden? En hoe is het om een stuntman te zijn? In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen welke opleiding je voor hun beroep nodig hebt, wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is. Ze geven slimme tips en verklappen hun geheimen.

Koop het boek hier.

Thematitels groep 5/6

De thematitels voor de Kinderboekenweek 2021 zijn voor groep 5/6 al gedeeltelijk beschikbaar. Van serie Handboek voor superhelden komt zelfs deel 4 al uit dit jaar.

Te gekke beroepen die echt bestaan – Natalie Laberre

Als kinderen bedenken wat ze later willen worden, denken ze vaak aan beroepen als dokter, boer of piloot. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook professioneel slaper kan worden, of bioscoopschermschoonmaker, of golfbalduiker? In dit boek staan de meest maffe, ongebruikelijke, onbekende of onderbelichte beroepen. Mijn recensie over dit boek lees je hier.

Koop het boek hier.

Baas van de wereld – Pieter Koolwijk & Elly Hees

Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld te zijn. Dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is begint ze te dagen als ze – achtervolgd door de politie – wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen… Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden.
Zal het goed komen met de wereld? En wat zit er toch in dat verdachte bruine pakket dat Baas voortdurend meesjouwt?

Je kunt het boek kopen via je plaatselijke boekhandel of online bestellen.

Handboek voor superhelden, deel 1 – Elias en Agnes Vahlund

‘Plotseling zag Lisa dat één van de boeken op de plank bijna licht gaf. “Handboek voor Superhelden” stond er op de rug. Ze kreeg het gevoel of het boek tegen haar praatte, haar vroeg het uit de kast te pakken en te gaan lezen …’ Lisa moet erg wennen op haar nieuwe school. Ze wordt door een aantal jongens gepest vanwege haar flaporen. Op een dag, wanneer ze weer eens door het groepje jongens wordt achternagezeten, vlucht ze de bibliotheek in. Daar wordt haar aandacht getrokken door een boek en dat blijkt het begin te zijn van Lisa’s transformatie tot de superheld genaamd Het Rode Masker.

Mijn recensie

Wat ik erg sterk vond aan deel één was dat het boek goed in te zetten bij pestproblematiek of om aan het begin van het schooljaar het gesprek over pesten aan te gaan. Lees hier mijn recensie over deel 2 en deel 3.

Geheim agent Max – Manon Sikkel & Katrien Holland

Het is zomer en alle vrienden van Max zijn met vakantie. Zelfs zijn oma is weg. Ze is geheim agent en is naar Zuid-Amerika voor een ZGM, een Zeer Geheime Missie. Ze krijgt daarbij hulp van een andere geheim agent, Faisel. Max heeft beloofd Faisels moestuin water te geven. Bij het tuinhuisje ontmoet hij robot Gember. Ze is een uitvinding van Faisel, alleen werkt ze nog niet helemaal goed. Dan wordt Gember ontvoerd door de baas van de beveiliging van het Ministerie van Geheime Zaken. Zij wil Gember inzetten als bewakingsrobot. Max moet de robot gauw terughalen voor het verschrikkelijk misgaat…

Koop het boek hier.

Hoe maak je een boek? Annemarie Bon & Marja Meijer

Via boeken komen de mooiste verhalen gewoon naar je toe. Maar hoe wordt zo’n boek eigenlijk gemaakt? In dit leuke informatieve boek voor kinderen van 8-10 jaar (AVI E5) legt Annemarie Bon dit haarfijn uit. Hoe worden boeken eigenlijk gemaakt? En hoe komt een schrijver op een idee? Verzinnen schrijvers alles zomaar of hebben ze het zelf meegemaakt? Lees in dit boek alles wat je over boeken wilt weten. Ook krijg je tips van bekende schrijvers en een tekenaar om zelf aan de slag te gaan.

Mijn recensie
Interessant en leerzaam boek. Leuk dat er op AVI E5 een informatief boek is geschreven over dit onderwerp. Een mooie serie om aan te schaffen op school.

Thematitels groep 3/4

Tim de kleine boswachter – Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch & Emanuel Wiemans

Willewete. De haven – Sanne Ramakers, Merel de Vink & Helené Jorna
Dokter Vos – Daan Remmerts de Vries
Wat is jouw beroep? – Silvie SanZa & Milan Starý
Agent en Boef: De grap van boef-baard
Thematitels groep 1/2
Boze juffen, blije juffen – Siska Goeminne & Frank Daenen
Prinses Arabelle gaat naar de kapper – Mylo Freeman
Dit is voor jou – Sanne te Loo
Ik weet wat ik worden wil – Erik van Os, Elle van Lieshout & Mies van Hout
Ada Dapper, wetenschapper – Andrea Beaty & David Roberts

Weet jij al met welke thematitels je aan de slag wil gaan tijdens de Kinderboekenweek 2021? Of heb je nog andere boeken in gedachten?

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button