Het rode masker & Alleen (Handboek voor Superhelden deel 2 & deel 3)

Al veel eerder mocht ik deel 1 lezen uit de serie Handboek voor Superhelden. Door de grote hoeveelheid boeken die daarna uitgebracht werd en die ik graag wilde lezen, vergat ik een beetje dat er nog vervolgdelen zouden komen. Gelukkig wilde Uitgeverij Hoogland & van Klaveren mij deel 2 en deel 3 opsturen om te lezen en recenseren. De recensies van deze delen lieten echter wel even op zich wachten. Niet omdat ik Het rode masker, deel 2 en Alleen, deel 3 niet wilde lezen, maar mijn leerlingen moesten ze eerst lezen. Ik kreeg gewoon geen kans! Maar hierbij eindelijk mijn recensies over beide delen en…deel 4 is ondertussen ook uitgebracht in Nederland!

Het rode masker, deel 2 – Het verhaal

Als je maar vaak genoeg over iets droomt, zal je droom op een dag uitkomen.

Lisa heeft haar eerste missie als het ‘Rode Masker’ vervuld, maar ze heeft eigenlijk het gevoel of ze het allemaal maar heeft gedroomd. Want op school wordt ze nog net zo getreiterd als voorheen. De drie grootste pestkoppen uit de klas lijken altijd háár uit te kiezen. Als het even kan, leest Lisa in dat bijzondere boek dat ze in de bibliotheek vond, waarin staat hoe je een superheld kunt worden.

In dit tweede deel van Handboek voor Superhelden leert Lisa met dieren te praten. Ze oefent met haar hamsters Olga en Oskar. Op een nacht breken de drie plaaggeesten uit haar klas in bij een rondreizend circus. Ze krijgen daar te maken met een uitgebroken gorilla. Zou het Rode Masker te hulp schieten?…

het rode masker
Alleen, deel 3 – Het verhaal

Nadat Lisa in Het Rode Masker definitief een echte superheld is geworden, is haar leven volledig veranderd. Ze heeft zelfvertrouwen gekregen en kan eindelijk gaan en staan waar ze wil. Overdag op school voelt ze zich weliswaar nog erg alleen, maar ’s avonds vliegt ze over de stad om de misdaad te bestrijden. Elke oplichter of dief is doodsbenauwd het Rode Masker tegen het lijf te lopen. Op eentje na, en dat is nu juist de gevaarlijkste schurk die er rondloopt: Wolfgang. Hij maakt zich totaal geen zorgen en heeft zelfs gezworen het Rode Masker te zullen verslaan.
Lukt het Lisa om Wolfgang achter de tralies te krijgen voordat hij háár te slim af is?

Lees ook: De hele erge Ellie en nare Nellie

Het rode masker & Alleen – Wat vind ik van de boeken?

Het rode masker

Wat ik erg sterk vond aan deel één was dat het boek goed in te zetten bij pestproblematiek of om aan het begin van het schooljaar het gesprek over pesten aan te gaan. Deel twee sluit ook in dat opzicht goed aan op deel één. Dat Lisa gepest wordt, speelt in het vervolg een grote rol. Verder is het mooi om te lezen hoe ze zich ontwikkeld als superheld. Lisa pakt de pesters echt aan. Hierdoor vroeg ik me wel af hoe er in deel drie nog dieper ingegaan zou kunnen gaan op het pestprobleem. Dit lijkt namelijk een beetje over.

Ondanks dat ik geen groot fan ben van dit soort boeken, graphic novels, kan ik het in deze serie wel waarderen. Er is voldoende tekst te lezen en het verhaal is sterk genoeg om dit te kunnen hebben.

Alleen

Deel drie viel me verhoudingsgewijs een beetje tegen. Het pestprobleem lijkt hier een wat ondergeschoven onderwerp in het boek te worden. Het superhelden-gedeelte is juist in dit boek erg aanwezig. Mijn leerlingen vonden het nog steeds een leuk boek om te lezen, maar ik vind dit boek het minst sterke deel tot nu toe.

In dit deel komt wel de eenzaamheid van Lisa aan bod. Ook iets waar kinderen die gepest worden last van kunnen hebben. Lisa wordt niet meer gepest, maar heeft ook geen vrienden. Uiteindelijk lijkt ze toch een vriend te vinden, maar hoe dit verder gaat? Ik hoop dat te lezen in deel vier en ben erg benieuwd of dat deel weer wat sterker is op het gebied van sociaal emotionele problemen.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Hartelijk dank! 

Share Button