Luuk Nootje: Expeditie Half Miljoen – Tosca Menten

Recensie van juf Sira
Het is absoluut geen straf om deel uit te maken van het leesteam van juf Inger; We mogen namelijk superleuke boeken lezen! Luuk Nootje – Expeditie Half Miljoen is een boek van schrijfster Tosca Menten, een van mijn favoriete kinderboekenschrijfsters. Ik kon dus niet wachten om in dit boek te duiken.

Luuk Nootje: Expeditie Half Miljoen – Het verhaal

Luuk Nootje woont samen met zijn ouders in een doodnormaal huis. Het verhaal begint wanneer het gezin Nootje hoort dat zij een half miljoen euro geërfd hebben van een onbekende oom. Dat geld krijgen ze echter niet zomaar. Het gezin moet er lid voor worden van een vreemd genootschap, het Akropolis Genootschap (dat ken je misschien nog van het kinderboekenweekgeschenk van Tosca Menten!). Om lid te kunnen worden van dit genootschap moet er een test afgelegd worden. Daarvoor moeten Luuk en zijn ouders zich houden aan allerlei bizarre regels. En niet iedereen wil dat het gezin Nootje slaagt voor de test, ze worden tegengewerkt door verschillende mensen.

Ben jij ook benieuwd wat die test te maken heeft met een antiek orgel en een krokodil? Wil je weten of het gezin Nootje slaagt voor de test, lid wordt van het Akropolis Genootschap en dus een half miljoen euro erft? Dan moet je dit boek zeker lezen!

Luuk Nootje
Luuk Nootje: Expeditie Half Miljoen – Wat vindt juf Sira van het verhaal?

De lat bij dit boek lag voor mij best hoog, ik vind de boeken van Tosca Menten zonder uitzondering hilarisch. De proloog viel daarom tegen. Ik begreep niet goed waar het over ging en ik vond het taalgebruik lastig. Geen goede start dus! Ik heb het boek even weggelegd.
Gelukkig heb ik het boek weer opgepakt! De rest van het boek was namelijk alles wat we van Tosca Menten gewend zijn. Een verhaal vol humor, een vleugje spanning en bijzondere gebeurtenissen. Het taalgebruik is best pittig; Ik kan me voorstellen dat niet alle kinderen dat prettig vinden lezen. Het geeft in mijn ogen wel júist een extra laag aan het verhaal en met name de humor die erin zit.
Het plot is niet ijzersterk. De verhaallijn is wat eendimensionaal: er is een helder probleem, de hoofdpersonen willen het probleem oplossen en worden daarin tegengewerkt door (onverwachte) ‘slechteriken’. Maar de (talige) humor in het boek maakt eigenlijk alles goed. De illustraties ondersteunen het verhaal en de grappen daarin. De wat eenvoudige verhaallijn en leuke plaatjes maken dat het boek ook goed te begrijpen is door wat jongere lezers.

Door de proloog hadden het boek en ik een valse start. Om die reden heb ik na het lezen van het boek de proloog herlezen, misschien zat ik er wel naast. Helaas vond ik de proloog nog steeds een taai stuk tekst. Gelukkig las de rest van het boek superlekker weg en had ik het zo uit!

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button