Boekenbingo: De hele erge Ellie en Nare Nellie – Rindert Kromhout

Het eerste boek dat ik gelezen heb voor de boekenbingo van Juf Sanne is het boek De hele erge Ellie en Nare Nellie van Rindert Kromhout. Dit boek heb ik al een aantal keren voorgelezen aan groepen die ik de afgelopen jaren les mocht geven en iedere keer levert het weer prachtige reacties op van de leerlingen.

Het verhaalDe hele erge Ellie en nare Nellie - juf Inger
Wat is de verschrikkelijkste tweeling van het land? Dat is de tweeling Smit. Erge Ellie en nare Nellie. Niet te geloven zo gemeen als die twee zijn. Ze slaan en schoppen, ze krabben en bijten. Loop je op straat met een zak vol snoep? Blijf uit hun buurt. Doe je een boodschap voor je moeder en heb je geld bij je? Verstop het goed, want voor je het weet grijpen ze je en pakken het af! Erge Ellie en nare Nellie. Gevreesd bij de kinderen in het dorp waar ze wonen…maar geliefd bij tienduizenden jonge lezers! In deze bundel zijn vier boeken over Ellie en Nellie bijeengebracht.

Wat vind ik van het boek?
Al jaren lees ik deze bundel met veel plezier voor aan leerlingen in de middenbouw. De hoofdstukken in de boeken zijn precies lang genoeg om er elke dag wel eentje voor te kunnen lezen. Al snel is duidelijk dat Ellie en Nellie twee zeer gemene meiden zijn. Ze pesten kinderen, schoppen en slaan en pakken dingen af. In het boek lees je vooral hoe Tom, Bas en Lot door de tweeling gepest worden. Hun ouders willen het niet geloven en dat maakt het allemaal net iets zieliger. Gelukkig bedenken ze een goed plan waarbij ze ervoor zorgen dat hun ouders zich best een beetje schuldig mogen gaan voelen.
In het tweede boek van deze bundel kreeg ik wel een beetje medelijden met Ellie en Nellie. Natuurlijk zijn het flinke pestkoppen, maar de straf die ze krijgen is wel erg zwaar. Dit gevoel van medelijden verdwijnt echter ook weer snel gedurende het boek. Knap hoe Rindert Kromhout elke keer weer nieuwe streken kan bedenken voor de tweeling.
Het is een geweldige bundel om voor te lezen, maar ik denk dat kinderen vanaf groep 4 ook zeker kunnen genieten van het zelf lezen van dit boek. Als ze de gemene plannetjes maar niet thuis of op school gaan uitvoeren…

Ellie en Nellie - juf Inger

 

 

 

 

€13,95

Share Button