Review: Het Nationaal Geldexamen

In de week van 22 t/m 26 maart wordt dit jaar de ‘Week van het geld‘ georganiseerd. Ik ben me er goed van bewust dat je in het basisonderwijs voor je gevoel wekelijks mee kunt doen aan een ‘week van … ‘. Hier moet je als leerkracht goede keuzes in maken. Het voordeel van de ‘week van het geld’ vind ik dat het lesmateriaal dat aangeboden wordt vaak goed aansluit bij de leerlingen in de bovenbouw, dat de leerlingen echt dingen leren en dat de voorbereiding voor de leerkracht vaak meevalt. Met die blik heb ik gekeken naar het lespakket van ‘het Nationaal Geldexamen’. Het pakket is voor groep 7 en groep 8, maar kan ook gebruikt worden in de lagere klassen van het voortgezet onderwijs.

De inhoud van het pakket

Als je het pakket bestelt, ontvang je voor 30 leerlingen werkboeken, examens en diploma’s. Voor groep 7 is er het examen ‘Voor rekenwonders‘ en voor groep 8 heet het ‘Voor geldkanjers‘. Met name door de naam ‘Voor rekenwonders’ krijg ik het gevoel dat de inhoud voldoende leerzaam is. In het inkijkexemplaar van het werkboek is te zien dat leerlingen echt moeten gaan rekenen als ze aan de slag gaan met de opdrachten.

Lees ook: Geldposters

Wat vind ik van de lessen?

De hoeveelheid van 5 lessen van een uur is vrij veel. Dit zal lang niet altijd mogelijk zijn en vraagt dus echt wat van de leerkracht en het rooster. Een voordeel is wel dat de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met de opdrachten in het werkboek. Je moet dan wel tijd inroosteren voor het klassikale gedeelte, maar zou de opdrachten kunnen laten maken als klaaropdrachten.

De lessenserie van ‘het Nationaal Geldexamen’ eindigt met een heus examen waar de leerlingen voor kunnen slagen. Dat maakt het naar mijn idee wel wat spannender en hopelijk maakt dat de leerlingen meer betrokken. Ze hebben echt een doel. Het is toch fijn om samen met je klasgenoten dat mooie diploma te halen.

Je hoeft deze lessenserie natuurlijk niet in de ‘Week van het geld’ uit te voeren. Dit kan ook prima aan het eind van het schooljaar. Op de site zelf staat: Een waardevolle afsluiter van het schooljaar!
Zeker nu na een periode van thuisonderwijs is het wel prettig om even gewoon de methodes en lessen te volgen die je moet geven volgens het rooster. Tijd inroosteren voor andere zaken kan later dit schooljaar altijd nog, maar nu alvast bestellen is dan misschien wel een goed idee.

Wat vind ik van de materialen?

Het werkboek is erg kleurrijk en de opdrachten ogen afwisselend. Mijn ervaring is dat leerlingen liever aan de slag gaan met flitsend materiaal en dat zal ze dus zeker aanspreken.

Ook het diploma oogt mooi en als iets dat je echt verdiend hebt door je best te doen. Het is geen geprint papiertje uit het kopieerapparaat.

Ik heb het idee dat dit pakket mooie lessen over geld kan leren aan leerlingen in groep 7/8, tijdens ‘de week van het geld’ of op een ander moment de komende maanden.

Deze review is een betaalde samenwerking met Zwijsen.

Share Button