Recensie: Derek het schaap

Een recensie van juf Sira
Toen ik Derek het schaap – Een zoem voor jou meenam naar de klas om uit te leggen wat een recensie was (hoera, meteen het doel van mijn taalles behaald), kreeg ik het boek bijna niet meer terug van mijn leerlingen. De kaft is super aantrekkelijk voor kinderen, mijn leerlingen waren dan ook meteen benieuwd! Want hoe zit het met dat schaap dat gestoken wordt door een wesp? 

Tekst op de achterflap

Gigagrappige stripverhalen over Derek het schaap van Gary Northfield (bekend van Julius Zebra)

Voor Gary Northfield Julius Zebra bedacht, schreef en tekende hij al korte stripverhalen over Derek het schaap. De dertien grappigste (en domste) avonturen van deze stuntelige schaap zijn nu gebundeld in Derek het schaap – Een zoem voor jou. Voor alle Julius Zebra- en graphic novel-fans! Benieuwd naar de vormgeving van het boek? Bekijk dan het inkijkexemplaar.

Derek het schaap vindt het leven in de wei geen pretje. Met al die andere vervelende dieren op de boerderij is er bijna geen plukje vers gras meer te vinden en Derek heeft altijd trek. Hij pakt elke kans om een sappig maaltje te vinden met beide handen… eh… poten aan. Maar net als hij iets lekkers vindt, komt er altijd wat tussen. Lukt het hem ooit een lekker hapje te vinden… en rustig op te peuzelen?

Wat vindt juf Sira van het boek?

Het verhaal doet me een beetje denken aan de korte televisiecartoons van een ander bekend schaap. Het boek is in stripvorm geschreven (lees: graphic novels zijn ín!) en is daarom ontzettend aantrekkelijk

Derek het schaap woont in een mooie groene wei bij een boerderij, samen met allerlei andere dieren in de buurt. Maar? Is het gras bij de buren groener? Derek is altijd op zoek naar een smakelijk hapje groen gras. Toch gebeurt er vaak iets waardoor hij niet op zijn gemak kan genieten van zijn malse hapje, zoals een vervelende wesp die hem lastigvalt tijdens het grazen.  

De schrijver Gary Northfield kende ik al van zijn boeken over Julius Zebra, een boekenserie die erg lekker wegleest en populair is in mijn groep 6. Derek het schaap – Een zoem voor jou is hier slechts gedeeltelijk mee te vergelijken. De grote overeenkomst zit hem in de leuke tekenstijl en de humor die verwerkt is in de verhalen. De grote verschillen zijn dat dit boek een graphic novel is en weinig tekst bevat. Daarnaast bestaat Derek het schaap uit losse verhalen, alsof je korte tekenfilms kijkt

De tekenstijl is vrolijk, kleurrijk, grappig en voor veel kinderen herkenbaar. Dit maakt dat het boek heerlijk wegleest. Je kan het in één keer uitlezen, of steeds een van de losse verhalen lezen en dan even pauzeren. De verhalen zijn qua inhoud niet supersterk. Dat is echter geen bezwaar, sterker nog: het hoort eigenlijk wel bij zo’n humoristisch stripverhaal. De plaatjes ondersteunen de tekst en vice versa.
Ik heb wel een puntje van kritiek. Hoe dol ik ook ben op onomatopeeën (Swoesj! Beng!) en taalgrapjes: een schrijver/vertaler die het meermaals heeft over ‘me’ in plaats van ‘mijn’ (“Haal die schapen van me trekker”) verliest al snel zijn pluspunten. Maar dat zal misschien de juf in mij zijn… De kinderen viel het niet eens op! 

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank! 

Share Button