Recensie: De Noorse Schat

Recensie van juf Ellen
Sarah Brussell nam onlangs concact met me op. Of ik het leuk vond haar nieuwe boek, De Noorse Schat, in de serie rekenmysteries te lezen. Daar ben ik altijd voor in natuurlijk. Lees snel verder om te ontdekken wat ik van het boek vind!

De inhoud

Eerst iets over het concept rekenmysteries.

Het verhaal begint, zoals elk boek gewoon op de eerste bladzijde. Alleen, na ieder hoofdstuk vind je
een rekenpuzzel die je op moet lossen
. Er staan meerdere, mogelijke antwoorden en ieder antwoord
leidt naar een andere hoofstuk. Je rekent het goede antwoord uit en leest het hoofdstuk wat erbij
hoort.

Het verhaal zelf gaat over Olof. Olof is de rekenmeester en telt de hele dag munten in zijn luie stoel.
Op een dag vindt Krieg, de Vikingkapitein, een geheimzinnig kistje met een rekenraadsel erop. Olof
wort gedwongen om mee te gaan op schattentocht om een schatkamer te vinden. Of het gaat lukken
om de schat te vinden, dat bepaal jij!

Bekijk alvast het inkijkexemplaar!

Wat vindt juf Ellen van het boek?

De Noorse Schat is als een waar kunstwerkje in elkaar gezet. Je gaat van voor naar achteren in het boek.
Ieder antwoord verwijst naar een ander hoofdstuk. Als je het raadsel goed hebt opgelost gaat het avontuur verder. Heb je het verkeerd opgelost, dan gaat het verhaal nog wel verder maar stopt het na dat hoofdstuk en wordt de schatkamer niet gevonden. Je krijgt dan ook uiteindelijk te lezen dat je antwoord niet goed was. Er staat ook een QR code bij. Scan je deze, dan kom je bij een uitlegfilmpje.

Dat vind ik sterk aan dit boek: je kunt een uitleg krijgen over het rekenmysterie waardoor je achter de goede manier van oplossen komt.

Het verhaal is zeker leuk, de opdrachten erin maken dat je het boek heel graag door wil ploegen. De opdrachten passen helemaal binnen het thema Vikingen. Denk bijvoorbeeld aan een het zoeken op een schatkaart, of het logisch beredeneren van een aantal diamanten. En als toetje staan er ook nog weetjes in het boek over de Vikingen. Nu klinkt het misschien als een overdaad aan informatie, tekst en doe-dingen. Dat is dit boek zeker niet, mede door de mooie vormgeving.

In mijn klas zijn boeken met puzzels sowieso al in trek. Ik weet zeker dat dit boek ook populair gaat zijn. Ten eerste omdat kinderen dit boek meer als doe-boek dan een leesboek zullen ervaren. De teksten zijn rijk en de weetjes maken het leerzaam.

Het is ook de combinatie van weetjes, het verhaal en puzzels waardoor dit boek zo aantrekkelijk is voor kinderen. De raadsels zijn van het niveau van begin / midden groep 6. Mijn leerlingen zitten eind groep 6 en zullen de raadsels relatief makkelijk op kunnen lossen. Dit maakt het boek overigens niet minder leuk voor sterke rekenaars. Een aanrader om in je school- of klassenbieb te hebben staan!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Koninklijke van Gorcum. Hartelijk dank!

Share Button