MediJA Praat – Voor een goed gesprek over social media

Halverwege het vorige schooljaar las ik in de nieuwsbrief van Uitgeverij Pica over MediaJA Praat. Met een groep 7/8 die al redelijk wat telefoons bezat en aardig actief was op diverse Social Media leek me dit een heel mooi product om eens te bekijken en te gebruiken. Gelukkig mocht ik een set ontvangen om te recenseren en zo ging ik aan de slag met MediJA Praat in mijn klas.

MediJA Praat – Wat is het?

MediJA Praat is bedoeld voor iedereen die met kinderen in gesprek wil gaan over (sociale) media. De invloed van de media in het dagelijks leven wordt steeds groter en is bijna niet meer weg te denken. Aan ons de taak om kinderen te leren hoe zij met media kunnen omgaan.

Lees ook: Leren typen met TypeTuin

Net zoals in het dagelijks leven, doen kinderen ook online positieve en negatieve ervaringen op. Het is belangrijk om over deze online gebeurtenissen te praten. Want juist als het normaal is om hierover te praten zullen zij eerder hun negatieve ervaringen delen en niet wachten tot hun ouders er zelf achter komen of tot de situatie uit de hand is gelopen. Daarnaast is het heel leuk om van kinderen te horen wat zij doen.

Iedereen kan MediJA Praat op zijn eigen manier gebruiken en invullen. Om je op weg te helpen zijn enkele spelvormen in de handleiding opgenomen. Ook lees je in de handleiding tips om door te vragen op de antwoorden die kinderen geven.

MediJA Praat – Wat vind ik van het product?

Deze kaartenset helpt echt om met kinderen het gesprek aan te gaan over sociale media. De vragen zijn kort en duidelijk en laten de leerlingen goed nadenken over hun eigen gedrag online, maar ook over het gedrag van anderen. Het onderscheid in leeftijd, de gele kaartjes zijn vanaf 10 jaar en de roze vanaf 13 jaar, was voor sommige leerlingen best even confronterend. De kaarten met vragen voor leerlingen boven de 13 gaan namelijk ook over sociale media die wel gebruikt wordt door jongere kinderen. Het was bijzonder om te merken dat ze ineens besefte dat ze dus eigenlijk nog te jong waren. Mooi dat deze kaarten ook daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Lees ook: Vijf toffe facebookgroepen!

Deze kaarten ga ik vanaf weer standaard in mijn klaslokaal leggen, zodat mijn collega’s en ik ze gemakkelijk kunnen pakken en gebruiken. In een groep 7/8 is het gesprek over sociale media namelijk nodig en dan is het fijn om als leerkracht daar met deze kaarten wat hulp bij te krijgen.

Dit bericht bevat affiliate links.

De kaarten kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Pica. Hartelijk dank! 

Share Button