Leren typen met Typetuin

Typen. Ook in de klas wordt het steeds belangrijker. Zelf heb ik ik leren typen in het eerste jaar van de pabo, maar ook dit gaat nog altijd niet foutloos. Sinds dit schooljaar mag ik werken met Chromebooks en dat bevalt tot nu toe best wel goed. Wat echter al snel duidelijk werd is dat het zoeken naar letters op het toetsenbord soms een klein beetje ten koste ging van de snelheid van de les. Nu, zes schoolweken later, gaat dit al een stuk beter, maar een echte typecursus zal voor veel leerlingen én de juf nog meer winst opleveren. Zelf mocht ik de afgelopen weken al iets beter leren typen met Typetuin. Lees verder voor mijn ervaringen met Typetuin. 

Mijn ervaringen 

Typetuin is natuurlijk een typecursus gericht op kinderen, maar ik ben toch vol enthousiasme aan de slag gegaan. Nu hou ik er best wel van om een uitdaging aan te gaan en die dan ook te behalen en dat was natuurlijk ook hierbij het doel. Ik zou level 1 wel even binnenhalen in een avond. Nou, niet dus! Voor iemand die dacht al te kunnen typen een kleine teleurstelling, maar eigenlijk wel heel goed van het programma. Je moet echt serieus aan de slag.

De cursus begint met een introductiefilmpje dat je meteen meeneemt de Typetuin in. Dit wordt vrij spannend gebracht en duurt slechts 2 minuten. Dit vind ik precies lang genoeg. Iedere keer als je met een les wilt starten, word je weer even herinnerd aan een goede zithouding. De tekst waarin dit uitgelegd kan ook voorgelezen worden. Handig voor leerlingen met dyslexie of jongere leerlingen die al willen leren typen. Zelf merk ik dat dat er echt voor zorgt dat ik toch iets rechter op blijf zitten tijdens het typen. Ook nu tijdens het schrijven van deze blog.

Daarna begint echt het leren typen met Typetuin. Je kunt zien met welke letters je aan de slag gaat tijdens de les doordat deze rij gekleurd is. Soms komen de letters ook in beeld ter ondersteuning. Veel oefeningen zijn echt om de letters te oefenen met onzinwoorden. Zelf maakte ik minder fouten met bestaande woorden. Wellicht dat dit komt omdat ik toch al eerder heb geprobeerd te leren typen. Voor iedere goed getypte rij ontvang je diamanten waarmee beloningen te koop zijn. Zelfs ik vond dit motiverend als volwassene. Je wilt toch een zo hoog mogelijk aantal diamanten binnenhalen.

Met het behalen van level 1, level 4 en level 7 kan ook een bonusspel vrij gespeeld worden. Hierin wordt spelenderwijs ook geoefend met typen. Voor kinderen kan dit een extra stimulans zijn om te blijven oefenen.

Als ouder, en ik dus zelf, krijg je wekelijks een rapport met de voortgang van het kind. Met kleuren wordt de voortgang weergegeven binnen een level en is dus snel te zien hoe het gaat. Typetuin geeft aan dat het mogelijk is binnen 14 weken een typediploma te behalen. Daarvoor moet dan wel (bijna) dagelijks twee keer 15 minuten geoefend worden. Ik merkte al snel dat een paar dagen niet oefenen ook echt betekent dat je weer iets slechter wordt. Het niveau van de oefeningen past zich aan aan de snelheid waarmee getypt wordt. Zo blijf je gemotiveerd, omdat het nooit té moeilijk wordt. Hoe meer je oefent en hoe meer levels je haalt, hoe mooier de typetuin wordt.

Leren typen met Typetuin kan je via een gratis proefles zelf uitproberen. In deze les kan de eerste les uitgeprobeerd worden, maar ook al les 8. Meld je je nu aan op de website voor de online versie, dan krijg je €20,00 korting en kost de cursus €100,00. Ik ga er zeker nog mee verder en hoop mijn diploma voor eind 2017 gehaald te hebben. Dan heb ik toch mooi weer een diploma gehaald.

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met typetuin.nl.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

Share Button