Kinderboekenschrijvers op Instagram

Ongeveer drie weken geleden werd ik lid van de groep Kinderboeken op Facebook. Een groep die waanzinnig snel groeit en waar kinderboeken gepromoot worden, maar ook gesprekken en discussies worden gevoerd. In één van die gesprekken ging het over het bereiken van kinderen met recensies die geschreven worden door volwassene en via welk medium deze gedeeld worden. Als leerkracht van groep 7/8 merk ik dat de leerlingen het leuk vinden om mij te volgen op Instagram en ik krijg daar van hen ook veel hartjes en reacties op berichten. Onder andere op mijn foto’s die ik deel van de kinderboeken die ik lees. Daardoor bedacht ik mij: Zijn er eigenlijk kinderboekenschrijvers op Instagram actief? Dit lijkt mij namelijk echt een manier om kinderen te bereiken. Deze vraag gooide ik op Twitter, toch mijn manier om snel aan dit soort informatie te komen, en al snel had ik een mooi lijstje.

Kinderboekenschrijvers op Instagram

Bij het maken van mijn lijstje heb ik wel gekeken naar de activiteit van de schrijver. Worden er maar zeer weinig foto’s geplaatst of is de laatste foto van langer dan twee maanden geleden dan heb ik die persoon, helaas, geen plaatsje gegeven in mijn lijstje

 1. Jozua Douglas
  Een schrijver die zeer actief is op Instagram is Jozua Douglas. Foto’s en filmpjes van hemzelf en van zijn boeken. Je krijgt echt een kijkje in zijn leven als boekenschrijver en zo af en toe ook een beetje privé, want dan zie je zijn vrouw of zoontje voorbijkomen. Vaak zijn dit wel foto’s gecombineerd met boeken.
 2. Marcel van Driel
  Net als Jozua is Marcel erg actief op Instagram en geeft je echt een kijkje in het leven van een kinderboekenschrijver. Een account dat ik met veel plezier volg, omdat er ook zeker humor in zijn foto’s zit.
 3. Manon Sikkel
  Niet alleen mannen zijn actief op Instagram, maar ook boekenschrijfsters. Manon haar eerste foto is van 2013, maar sinds augustus dit jaar is ze een stuk actiever geworden. Veel foto’s van de kinderboekenweek met de andere auteurs van De lachende zaag. Hopelijk gaat ze nu de kinderboekenweek is afgelopen zo door met het plaatsen van foto’s.
 4. Edward van de Vendel
  Edward plaatst foto’s van boeken die hij heeft geschreven, maar ook krijg je een kleine blik in zijn privéleven. Zijn berichten zijn wel in het Engels wat het voor sommige kinderen wat lastig kan maken om hem goed te volgen. Echter gaat het op Instagram vooral om de foto’s, vind ik, en die zijn leuk en afwisselend en er wordt bijna dagelijks wat geplaatst.
 5. Arend van Dam
  Arend is niet zo actief als Edward, maar zijn account is ook lekker afwisselend. Leuk vind ik o.a. de foto’s waarmee je echt een kijkje neemt in zijn leven als schrijver. Bijvoorbeeld de foto waar hij naast allemaal papier op de grond zit: Wat is de juiste volgorde van de 40 hoofdstukken?
 6. Rian Visser
  Ik volg Rian al een aantal jaar op Twitter, maar pas sinds kort op Instagram. Daar is net zo leuk en afwisselend als op haar andere social media. Foto’s van boeken, eten, optredens, toiletten (ja, echt), wolken, paarden en nog veel meer. Je leert Rian echt een beetje kennen via haar profiel en foto’s.
 7. Niki Smit
  Niki Smit volg ik vooral omdat ik de meiden uit mijn klas wat beter wil kunnen begrijpen. Dit lukt me nog steeds niet echt, maar Niki is wel erg actief. Haar Instastories bevatten bijna dagelijks verse berichten en ik heb het idee dat kinderen dat wel kunnen waarderen.
 8. Corien Oranje
  Via het account van Corien zie je vooral foto’s van de dingen die ze leuk vindt in haar leven. Tijdens de kinderboekenweek heeft ze veel foto’s geplaatst van wat ze toen allemaal deed als schrijfster. Haar boeken zou ze misschien wel wat meer mogen laten zien.
 9. Gonneke Huizing
  Gonneke is nog niet lang actief op Instagram, maar met de foto’s die ze tot nu toe heeft geplaatst vind ik dat ze echt wel een plekje in dit lijstje, en meer volgers, verdient. Hopelijk gaat ze dan lekker door!
 10. Joke Reijnders
  Omdat Joke zowel boeken schrijft voor kinderen als volwassenen zijn niet alle foto’s even interessant voor kinderen om te volgen. Ze woont in Normandië en het is best leuk om een kijkje in het buitenland te nemen via haar account.

Lees ook: volgtips op donderdag

Share Button