Recensie: De mammoet had willen zingen

Recensie van juf Ivette
Een voorleesbundel met een mammoet in de sneeuw op de voorkant, tjah zoiets spreekt mij natuurlijk gelijk aan. Het boek De mammoet had willen zingen bevat vijfentwintig prachtige dierenverhalen van Toon Tellegen, waarin wordt gezongen, gedanst en feestjes worden gevierd. Maar ook is er ruimte voor ruzie en gepieker. De sfeervolle, bijna sprookjesachtige, illustraties zijn gemaakt door Igor Oleynikov.

Het verhaal

In deze bundel met nieuwe verhalen over de eekhoorn, de mier en de andere dieren, verlangen veel dieren naar verandering. De struisvogel wil een nek die langer is dan die van de giraf, de ijsbeer zou willen dat het een keer echt koud was, en de olifant wil niet langer telkens weer uit een boom vallen. De mammoet had zo graag willen leren zingen. Maar daarvoor is het te laat. Uitgestorven is uitgestorven…

Lees alvast het eerste verhaal uit deze bundel in het inkijkexemplaar

Wat vind ik van het boek?
de mammoet had willen zingen

De mammoet had willen zingen heeft een prettig formaat om vast te houden tijdens het voorlezen en de letters lezen ook makkelijk doordat ze vrij groot zijn. De verhalen zijn gedrukt op stevig papier, meerdere keren dacht ik dat ik twee bladzijdes tegelijkertijd omsloeg maar dit was niet zo.

In het boek worden veel moeilijke woorden en uitspraken gebruikt, zoals bijvoorbeeld ‘voorwereldlijk galmen als omlijsting van hedendaags kwaken’ of de woorden repertoire, kamerwals en voornemens.

Wie de boeken van Toon Tellegen een beetje kent, weet dat hij graag schrijft over de mier en de eekhoorn. Verhalen over deze dieren mogen dan ook niet ontbreken in De mammoet had willen zingen. Ieder verhaal is herkenbaar. Het gaat over vriendschap of verdriet, vaak filosofisch en poëtisch geschreven. De struisvogel wilde graag een langere nek, de wezel was bang voor alles en iedereen, de kikker werd gek van de drukte op zijn eigen verjaardag en de mammoet? Tjah, die was nog maar een schim van zichzelf door het uitsterven maar had nog zo graag willen zingen.

Het verhaal van de eekhoorn was mijn lievelingshoofdstuk. Het lievelingswoord van de eekhoorn is het woordje ‘of’ en daarmee heeft hij altijd een alternatief achter de hand. Opstaan? Of toch nog even blijven liggen? Reizen? Of…. toch thuisblijven? Geweldig!

Gebruik in de klas

Dit is echt een boek voor in élke schoolbibliotheek. De woordkeus is soms een tikkeltje ouderwets, maar ook erg stijlvol en daardoor bevat het boek een rijke woordenschat. De dieren maken hoogtepunten en dieptepunten mee, alle emoties komen voorbij. Het gaat over verwonderen, verbeelden, wensen en verdriet. Alles wat je kinderen mee wil geven.

Je kunt alle kanten op met dit boek in je klas. Je kunt er gewoon uit voorlezen, waarbij je de kinderen kennis laat maken met een poëtische schrijfstijl. Ook kun je met de kinderen filosoferen of ze zelf schrijfopdrachten geven. In het boek schrijven namelijk veel dieren brieven aan elkaar. Het boek is in elke groep te gebruiken, dus zeker een aanrader!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank! 


Share Button