Recensie: Wonderpaard

Met een beginnende lezer in huis heb ik dit jaar meer interesse gekregen in boeken voor kinderen die leren lezen. Één van de series voor beginnende lezers, maar niet vasthoudend aan AVI-niveaus zijn de Tijgerlezenboeken van Uitgeverij Querido. De bekendste boeken in deze serie zijn waarschijnlijk de boeken over Bob Popcorn, maar er zijn nog veel meer toffe titels te vinden. Tijgerlezen 39 – Wonderpaard verscheen afgelopen juni en las ik een tijdje geleden samen met de 6-jarige hier thuis.

Korte samenvatting

Fee zit op een leuke school, in een leuke klas. Alleen heeft ze nog geen vriendin. Geen échte, geen béste, eentje die bij haar komt spelen. Daarom heeft Fee iets bedacht: ze neemt stiekem haar paard mee naar school! Mienie is een heel klein paard, dus dat kan best. Maar een paard in de klas, is dat wel zo’n goed idee?

Al snel zet Mienie de hele school op stelten en even lijkt alles mis te gaan. Maar gelukkig is Mienie een wonderpaard!

Bekijk het boek vast hier

Wat vind ik van het boek?

De hoeveelheid tekst in Wonderpaard viel me best op. Driekwart van de eerste twee bladzijden is tekst, dit kan wellicht wat spannend zijn voor beginnende lezers. De 6-jarige vond het al snel te moeilijk om alleen te lezen. Na een gedeelte om de beurt een zin gelezen te hebben, kreeg hij de smaak weer te pakken en las steeds meer zelf.

De afwisseling tussen illustratie en tekst is ongeveer gelijk. Er zijn pagina’s die grotendeels illustratie zijn en soms is er juist meer tekst. De illustraties passen perfect bij het verhaal en laten zien wat je leest.

Het verhaal in Wonderpaard past goed bij de leefwereld van kinderen in groep 3 en groep 4. Soms is het lastig als je geen vriendjes lijkt te hebben en daardoor kan het zijn dat je gekke plannetjes bedenkt om op te vallen bij je klasgenoten.

Boeken uit de serie Tijgerlezen zijn zeker de moeite waard om op school in je schoolbibliotheek te hebben en Wonderpaard is een stoer boek dat zowel geschikt is voor jongens als voor meisjes.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button