Recensie: De binnenkant van buiten

Recensie van juf Inge
Vroeger ging ik met mijn ouders iedere zomer op vakantie naar Zeeland. Het bezoek aan de Deltawerken en de verhalen over de Watersnoodramp, waardoor de Deltawerken uiteindelijk zijn ontstaan, hebben altijd veel indruk op me gemaakt. Ik wilde er alles over weten en hield er later zelfs mijn spreekbeurt over. Die nieuwsgierigheid heb ik nog steeds en daardoor was ik erg benieuwd naar het informatieve boek De binnenkant van buiten waarin o.a. technische hoogstandjes zoals de Deltawerken worden uitgelegd en besproken.

Korte samenvatting

Nederland is een land vol water, met al zijn rivieren, meren, kanalen, sloten en natuurlijk de zee. Om hier te kunnen leven, werken en bouwen moeten we slimme oplossingen bedenken. En dat gebeurt al honderden jaren. Sommige van die oplossingen kun je buiten makkelijk zien, denk maar aan een dijk of brug. Maar vaak ga je iets pas echt zien als je beter kijkt. Dan zie je dingen die verstopt zitten in andere dingen. Zo krijg je een inkijkje van wat je buiten ziet: de binnenkant van buiten.

Waar komt schoon water vandaan, en waar gaat vies water naartoe? Hoe wordt een tunnel gebouwd? Waarom blijft een gebouw keurig rechtop staan? Hoe voorkomen we dat een land overstroomt? Zomaar een paar van de vragen waar Tanja de Boer in haar boek De binnenkant van buiten antwoord op probeert te geven. In maar liefst 30 korte hoofdstukken word je meegenomen in allerlei technische hoogstandjes die in ons lage land gebruikt worden om ervoor te zorgen dat we hier fijn kunnen leven.

Lees alvast t/m blz. 15 in het inkijkexemplaar

Wat vind ik van het boek?
de binnenkant van buiten

Het omslag van De binnenkant van buiten nodigt meteen al uit en maakt nieuwsgierig om het boek verder te bekijken. Janneke Kornet is beeldend kunstenaar en maakte de illustraties in het boek. Dit doet ze op een heel bijzondere en originele manier: als een soort collage waarbij ze bijvoorbeeld bubbeltjesplastic gebruikt voor de lucht en cocktailvlaggetjes om belangrijke zaken in haar illustraties te laten zien. Dit maakt de illustraties bij het verhaal heel duidelijk en een waardevolle toevoeging aan het verhaal.

Tanja de Boer vertelt in korte, overzichtelijke hoofdstukken hoe we in Nederland omgaan met water. Door het fijne taalgebruik en de korte hoofdstukken is dit boek heel goed in te zetten in de klas. De best wel technische stof wordt door de schrijfster in begrijpelijke taal heel duidelijk uitgelegd. Daarnaast geeft Tanja de Boer in het boek zelf al heel veel ideeën en suggesties om wat je leest in praktijk te brengen. Toffe vragen om te bespreken en proefjes die de tekst ondersteunen en het verhaal nóg duidelijker maken. En die je heel goed kunt inzetten binnen een thema.

Lesideeën bij het boek

Ook ik kreeg tijdens het lezen van het boek meteen veel ideeën om mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld: Zet het boek in tijdens je aardrijkskunde thema. Gebruik dan niet meteen het hele boek, maar kies de hoofdstukken die bij jouw thema passen en licht deze uit. Lees ze samen met de groep of laat ze in tweetallen lezen en de leerlingen aan de slag gaan met de vraag of opdracht bij het
hoofdstuk. Combineer het hoofdstuk over de polder met het prachtige boek Polder van Marieke ten Berge, zo geef je het thema of je les nog meer inhoud.

Werk je met geschiedenis over de watersnoodramp? Dan is dit boek daarbij ook heel goed in te zetten als informatief boek naast fictieve jeugdliteratuur (Bijvoorbeeld De zee kwam door de brievenbus en Gevaarlijk water).

Gebruik het boek om invulling te geven aan je technieklessen. De hoofdstukken over bijvoorbeeld bruggen zijn daar zeker geschikt voor. De woordenlijst achterin het boek waarin alle belangrijke begrippen nog eens kort worden uitgelicht is een fijne toevoeging.

Dit boek is echt een tof boek om in de schoolbibliotheek te hebben staan, en waar leerkrachten en leerlingen van groep 4 t/m 8 mee aan de slag kunnen. En mocht je het niet in de klas kunnen gebruiken, dan is het sowieso een boek waar je zelf ook veel van leert!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Nieuwezijds. Hartelijk dank!

Share Button