Bij mij thuis – Leesbingo

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is ‘Bij mij thuis’. Een breed thema waar een leesbingo goed bij ingezet kan worden om zo het lezen thuis ook te bevorderen. Wellicht kan deze leesbingo zelfs al meegegeven worden voor de zomervakantie om zo alvast met het ‘Bij mij thuis’ aan de slag te gaan.

Alle materialen voor de Kinderboekenweek 2023 kun je hier vinden.

Wat is een leesbingo?

De leesbingo ontdekte ik zelf ruim 10 jaar geleden als leerkracht van groep 3 of 4. Om mijn leerlingen te stimuleren om in de vakantie te blijven lezen, gaf ik toen een leesbingo mee. Mijn advies voor de leerlingen en ouders is om het liefst dagelijks te lezen, maar anders in de zomervakantie 2 of 3 vakjes per week proberen te vullen. Elke week een beetje is beter dan in één week je kaart vullen en verder niet lezen.

Voor sommige leerlingen is het onmogelijk om alle opdrachten te doen zoals ze op de kaart staan. Hier probeer ik altijd wel aan te denken bij het maken, maar helaas lukt het niet om een passende kaart te maken voor ieder kind. Van mij mogen de leerlingen dan een opdracht dubbel doen. Ze kiezen zelf welk vakje ze vervangen voor een opdracht die voor hen wel mogelijk is. Het is handig om dit ook duidelijk met ouders te communiceren.

Je kunt natuurlijk bewijs vragen van deelname door de leerlingen foto’s te laten meenemen van een aantal opdrachten die ze hebben uitgevoerd. Als je deze opdrachten in de klas mag delen, kan dit leuke gesprekken opleveren.

Gratis downloads leesbingo

Ik heb drie verschillende versies gemaakt van de leesbingo. In de hogere groepen kan je best aan je leerlingen vragen om 20 minuten te lezen per opdracht, maar voor de lagere groepen is dat soms wat veel. Er is daarom ook een versie met 15 minuten en een versie met 10 minuten gratis te downloaden.

Leesbingo 10 minuten

Leesbingo 15 minuten

Leesbingo 20 minuten

Beloningen voor deelname en het inleveren van een volle kaart

Als je hard je best hebt gedaan om alle vakjes vol te krijgen, is het natuurlijk wel zo leuk om daar iets voor te krijgen. Leuke kleinigheidjes zijn:

Echt in het boekenthema blijven? Dan is het natuurlijk tof om één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2023 te laten winnen. Loot dan bijvoorbeeld tussen alle kinderen met een volle kaart.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button