Recensie: Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Soms moet ik van mezelf een boek lezen en recenseren, omdat ik vind dat het goed is om mezelf uit te dagen. Bij het zien van Twitch en de vlucht van de ijsvogel dacht ik echt dat geen boek voor mij zou zijn en daarom wilde ik het doorschuiven naar mijn leesteam. Gelukkig bedacht ik me toen ik in de bijlage de tekst las met meer informatie. Misschien moest ik dit boek toch maar gewoon zelf aanvragen en een kans geven. Ben ik even blij dat ik dat gedaan heb! Voor mij is dit echt een boek dat je moet hebben voor de bovenbouw! Zeker met de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

Tekst op de achterflap

Twitch heeft een passie voor vogels kijken.
Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven én zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen.

Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos.

Kan Twitch zijn talenten voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden?

Lees alvast hoofdstuk 1 in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Twitch en de vlucht van de ijsvogel had eigenlijk gewoon op de lijst met thematitels moeten staan voor de Kinderboekenweek 2022. Dit boek past perfect bij het thema, maar is daarnaast gewoon geweldig. Zodra ik was begonnen met lezen kon ik het boek bijna niet meer wegleggen. In het eerste hoofdstuk beland je als lezer op het schoolplein waar klasgenoten van Twitch een duif willen vermoorden. Het wordt meteen duidelijk dat Twitch het niet gemakkelijk heeft op school en je bent daarom blij voor hem dat de zomervakantie begint.

Die zomervakantie wordt heel anders dan Twitch verwacht. Hij denkt in het Avesbos vooral in zijn geheime schuilplaats te gaan vertoeven en vogels te spotten. Dan blijkt er echter een crimineel ontsnapt te zijn en die heeft zich verstopt in het Avesbos.

Al snel krijg je in de gaten dat de 12-jarige Twitch een opvallend sterk talent heeft om dingen op te merken. Zo ontdekt hij dat zijn grootste pestkop het ook niet makkelijk heeft en besluit hem zelfs te helpen. Daardoor ontstaat er een vriendschap, maar dat gaat niet vanzelf. Verder ontmoet hij twee zusjes en vrij snel heeft hij in de gaten dat daar ook iets mee aan de hand is. Al deze situaties worden zo omschreven dat je als lezer niet wilt stoppen. Je wilt meer weten en vaak is het meer dan precies anders dan verwacht.

Zoals ik al eerder zei, vind ik Twitch echt een boek dat in de schoolbibliotheek een plek verdient. Het is geschreven voor kinderen vanaf 9 jaar, maar is zeker geschikt tot en met groep 8. Ik heb er in ieder geval onwijs van genoten.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel via libris.nl of bestel het via onderstaande link bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo via De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button