Recensie: Tingelingeling, ik leer fietsen!

Recensie van juf Ivette
Dit schooljaar werkte ik in mijn groep over het thema ‘samen onderweg’. Alle voertuigen kwamen voorbij, van de bus tot auto’s en natuurlijk ook de eigen fiets. In mijn klaslokaal ontstond in de speelhoek al snel een fietsenmaker en daarom zocht ik een centraal prentenboek rondom het thema fietsen. Heel toevallig kwam dit prentenboek, Tingelingeling, ik leer fietsen!, op mijn pad. Op de voorkant zie je Eppie Eend en Sjaak Zwaan op de tandem. Gelijk aan de binnenkant zie je de silhouetten van Eppie en Sjaak, fietsend door een bergachtig landschap. Sjaak fietst voorop, Eppie er heel dicht achteraan. Op het achterblad zie je een soortgelijke situatie, alleen fietst Eppie daar een heel stuk vooruit en Sjaak er traag achteraan. Door alleen al naar deze twee platen te kijken met de kinderen, ontstaat er vanzelf een verhaal. Maar waar gaat het échte verhaal nou over?

Korte samenvatting

Sjaak wil kleine Eppie mee op avontuur nemen op de fiets, maar hij kan nog niet fietsen. Daar heeft Sjaak wat op bedacht. Een nieuwe fiets en samen gaan ze oefenen. Dat is zo makkelijk nog niet. Gelukkig heeft Sjaak ook daar weer een idee voor, hij heeft een loopfiets geregeld. Dit gaat fantastisch. Op de illustraties is goed te zien hoe snel Eppie gaat op zijn loopfiets. Totdat…. Sjaak zegt dat het nu weer tijd is om op de echte fiets te oefenen. Weer begint Eppie keihard te huilen. Toch gaan ze samen oefenen. Na een tijdje lukt het en gaat Eppie er als een speer vandoor.

Bekijk alvast het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Tingelingeling, ik leer fietsen! is een heerlijk voorleesboek als je houdt van lezen met veel intonatie. Eppie heeft bijvoorbeeld een overdreven huil, waar je heerlijk op los kunt gaan. De illustraties zijn super en versterken de tekst. Heel vrolijk en kleurrijk! De emoties van beide dieren zijn heel duidelijk weergegeven, je voelt gelijk met zowel Eppie als Sjaak mee. De vorm van het prentenboek valt ook op, het boek is lang en smal. Eens wat anders! Hoewel het verhaal natuurlijk erg grappig is, zit er ook nu weer een serieuze boodschap in dit prentenboek. Van proberen kun je leren! Ook komt duidelijk naar voren hoe fijn het is om een ander te helpen, dat je soms geduld moet hebben én op elkaar moet kunnen vertrouwen. Daarnaast past het boek natuurlijk goed bij de beleefwereld van kleuters, zij staan ook op het punt om te leren fietsen of hebben dit onlangs geleerd.

Lesideeën bij het boek
  • In de klas kun je aan de hand van Tingelingeling, ik leer fietsen! mooie gesprekken voeren. Hoe hebben de
    kinderen het leren fietsen ervaren? Hebben ze hier ook hulp bij gehad van iemand? Maar ook gesprekken over vriendschap passen goed bij dit boek. Wat hebben zij wel eens van óf aan een vriendje geleerd?
  • Als je liever creatief aan de slag gaat, kunnen de kinderen zelf een fiets ontwerpen of hun eigen fiets natekenen.
  • Ik ben met de kinderen, op een veilige plek, aan een drukke straat gaan zitten om te turven hoeveel fietsers (en andere verkeersdeelnemers) er binnen een bepaalde tijd voorbij kwamen. Daarna hebben we hier in groep 3 tijdens de rekenles allerlei sommen bij bedacht.
  • Met de kleuters hebben we het vooral gehad over de begrippen meer/minder/evenveel.
  • Zoals ik in de inleiding al schreef, had ik in mijn klas een fietsenmaker gemaakt met de kinderen. Ook een groot succes!

Kortom, dit boek is op meerdere manier te gebruiken.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel via libris.nl.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button