Review: Picoo, spelen en bewegend leren

‘Juf, wat is dat nou weer?’ Mijn leerlingen keken zeer verbaasd toen de koffer van Picoo openging en ze de controllers zagen. Ik zelf was heel enthousiast! Eindelijk mocht ik aan de slag met dit toffe product!

Op Instagram had ik Picoo al gezien bij een aantal leerkrachten en daarom stond de stand van dit bedrijf op mijn lijstje om te bezoeken op de NOT in januari. Ik had een kort, maar leuk gesprek en later dit jaar namen zijn contact met mij op. Of ik deze spelcomputer voor buiten wilde proberen met mijn groep en een aantal quizzen wilde ontwerpen voor het nieuwe spel Dubbelop. Die uitdaging ging ik met veel plezier aan en zo mocht ik na de meivakantie twee weken aan de slag met Picoo.

Wat is Picoo?

Het bedrijf omschrijft het zelf als volgt: Picoo is de eerste spelcomputer voor buiten die kinderen stimuleert om samen te bewegen – zonder scherm!
Met Picoo kun je je leerlingen toffe spellen laten spelen, maar met de diverse mogelijkheden om het te koppelen aan lesmateriaal is het ook goed te gebruiken om aan de slag te gaan met bewegend leren. Zelf vind ik het daarnaast vooral interessant om in te zetten om geleerde lesstof op een andere manier te herhalen. Twee weken lang mocht ik Picoo uitproberen met groep 7/8 en leerde ik het materiaal redelijk goed kennen. Er zijn waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden, maar in deze review deel ik mijn ervaringen met een aantal spelletjes en met de quiz Dubbelop.

Leuk spelen in de pauze

De eerste keer dat ik Picoo tevoorschijn haalde, was tijdens het schoolkamp. De leerlingen hadden compleet geen zin om bewust iets te leren, maar het uitproberen van de spellen leek ze wel wat. Met name Zombierun was favoriet om te spelen. Het was gelukkig erg zonnig buiten, maar voor het spelen van sommige spellen was dit juist lastig. Met heel mooi weer zijn de kleuren van controllers niet altijd even goed te zien. De leerlingen kozen er dus voor binnen te spelen, maar omdat je voor bij elkaar in de buurt moet zijn om het spel goed te spelen, ging dat ook helemaal prima. Wel gaven ze zelf aan dat ze vonden dat de afstand soms nog vrij groot was als de ander ook al zombie werd. Van hen had je wat langer bij de ander in de buurt moeten zijn en dus ook dichterbij.

Duppelop: Bewegend leren

Het spel waarmee ik echt aan de slag kon gaan op het gebied van bewegend leren was Dubbelop. Je kunt met het template, aan te vragen op de site, zelf aan de slag om een quiz te maken of op de pagina met quizzen een bestaande quiz downloaden. Voor mijn groep maakte ik een quiz om breuken en percentages te koppelen en een quiz waarbij ze een sterk werkwoord in de verleden tijd moesten kiezen bij een zin. Deze kun je beide vinden op de verzamelpagina met nog meer quizzen die ik heb gemaakt, want als je eenmaal bent begonnen krijg je steeds meer inspiratie.

Quiz met breuken en procenten

Voor de rekenquiz had ik de kaarten verspreid over een deel van het schoolplein gelegd. In totaal lagen er 10 sets die door de leerlingen bij elkaar gezocht moesten worden. Het was even uitproberen hoe we precies moesten starten, maar toen we dat wisten werd er fanatiek gespeeld. Instructiefilmpjes zouden kunnen helpen om te zorgen dat de speluitleg op de website duidelijker is.

Ik dacht dat 10 sets goed te doen zouden zijn voor mijn groep, maar dat viel me toch een beetje tegen. De leerlingen onthielden door hun fanatisme niet altijd even goed welk kaartje ze hadden gescand en probeerde dan, ondanks de uitleg dat dat niet kon, toch een andere set tussendoor te scannen. Mijn advies voor een eerste keer zou dus zijn om met minder sets te starten en eerst het spel beter te leren kennen. De geluiden en kleuren van de controller helpen goed om het spel te begrijpen. Het einddeuntje als je alle sets gevonden hebt, is mijn persoonlijke favoriet.

Picoo dubbelop uitleg kleuren en geluiden
Quiz werkwoordspelling

Voor de quiz van de zinnen en het juiste sterke werkwoord in de verleden tijd had ik de kaarten op twee plaatsen gelegd op het schoolplein. Links alle zinnen en rechts alle woorden, in totaal weer 10 sets. Daarbij gaf ik de tip om te starten met een zin. Dit was de tweede quiz die we deden en dit ging duidelijk beter. Van ervaring leer je.

Een aantal leerlingen koos ervoor om maar gewoon wat te scannen in de hoop dat ze dan sneller waren. Sommige kinderen hadden echt een tactiek van links naar rechts met de zinnen en lazen goed, zij waren natuurlijk sneller dan de eerste groep.

Zodra een leerling klaar was, ging deze naar binnen en gaf de controller aan een klasgenoot die in de klas zat te werken. Dit werkte goed, vond ik. Daarbij is het wel fijn dat we dichtbij de buitendeur van de school zitten en er dus maar een kort stukje gelopen hoefde te worden om te wisselen.

Van peuter tot groep 8

Zo’n interessant product kon natuurlijk thuis niet onopgemerkt blijven met een nieuwsgierige peuter en kleuter. We hebben de spellen Getallenrij en Duppelop thuis uitgeprobeerd. De controllers zijn erg licht dus dit ging ook goed bij de peuter. Wel vond ze het wat groot om vast te houden dus tijdens het tellen van de hoeveelheden op een kaartje bij het spel Dubbelop legde ze de controller vaak aan de kant en bleef het bandje dus niet netjes om haar pols zitten.
De kleuter rende de kamer door in zijn enthousiasme om zo snel mogelijk de antwoorden te vinden en had geen problemen met het bandje en de controller. Hij heeft alle spellen meerdere keren gespeeld en bleef het ontzettend leuk vinden. Helaas is zijn kinderfeestje pas over een paar werken, anders had ik Picoo zeker kunnen gebruiken.

Picoo op school

In eerste instantie twijfelde ik echt of een set met 12 controllers geschikt zou zijn voor mijn groep 7/8 met 28 leerlingen. Na twee weken proberen kan ik zeggen dat dat echt prima is. Zelf zou ik dolgraag een set willen hebben voor groep 4/5 volgend schooljaar, maar ik vrees dat mijn directeur nog even twijfelt over de kosten van de aanschaf. Stiekem heb ik Picoo op de jaarbestelling gezet bij Rolf, want daar kun je de set ook aanschaffen als school.

Tot 1 juli is er ook een toffe actie. De standaard set met 6 controllers kun je kopen met €150,00 korting. Meer informatie vind je op Picoo set kopen met korting. Voor school zou ik voor de 12 gaan, maar 6 is bijvoorbeeld ideaal voor een BSO.

Eerst proberen? Je kunt ook een set huren. Ideaal om te kijken of dit wat voor jullie is. Als we geen set mogen op school ga ik dit proberen te regelen voor volgend schooljaar :-).

Dit is een gesponsorde blogpost, maar wel mijn mening over dit product. Hartelijk dank Picoo dat ik met jullie mocht samenwerken.

Share Button