Recensie: Van apekop tot dwarsligger

Vroeger ging ik als klein meisje in de zomervakantie een hele dag met de trein met mijn vader. Dit was echt geweldig! Na mijn afstuderen deden we dit nog een keer, zo maakte ik nog even goed gebruik van mijn OV-jaarkaart als student. Treinen vind ik dus leuk en een boek over treinen lezen en mogen recenseren kon ik dan ook niet weigeren. Van apekop tot dwarsligger werd dan ook door mij snel aangevraagd als recensie-exemplaar en na het schrijven van deze recensie gaat het boek door naar mijn vader. Kan hij de kleinkinderen net zo treinengek maken.

Korte samenvatting

Groot kijk- en weetboek over het Nederlandse spoor voor zowel beginnende als gevorderde treinfans.

Hoe komen stoomlocomotieven op gang en hoe werken de treinen van nu? Hoe bestuurt een machinist een trein? Wat was het grootste treinongeluk van Nederland? Hoe werken de duizenden seinen, wissels, overgangen, bruggen en tunnels in ons spoor? Kan een trein rijden over spoor dat er nog niet ligt? Simone Bijlard weet overal antwoord op en maakt alles inzichtelijk met haar heerlijk gedetailleerde illustraties met dwarsdoorsnedes en overzichten. Wie nog geen treinfanaat is, wordt het nu!

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
van apekop tot dwarsligger

Als treinfanaat heb ik van dit boek genoten van begin tot eind. Wel kan ik me voorstellen dat je Van apekop tot dwarsligger minder leuk vindt als je niks met treinen hebt of niet echt van informatieve boeken houdt.

Er wordt heel veel uitgelegd over treinen en de afbeeldingen maken de uitleg extra duidelijk. Ik kon daar echt naar blijven kijken om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Zo vond ik de illustratie over het netwerk in Nederland met daarbij de getekende stations echt fantastisch. Natuurlijk gezocht naar de stations hier in de buurt én ze gevonden.

Qua informatie over treinen leer je met dit boek echt onwijs veel! Het gaat over de geschiedenis van de trein en de stations, tunnels en bruggen voor treinen, soorten treinen, ongelukken in Nederland en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik wel een beetje een gemiste kans vind, is de missende informatie over station Utrecht Maliebaan. In het hoofdstuk ‘Het station in de 19e eeuw’ wordt dit station specifiek genoemd, maar de uitleg over het Spoorwegmuseum en dat dit eigenlijk dit station is/was, staat er verder niet bij op deze pagina.

Al met al vind ik dit boek een aanrader voor treinfans, zowel beginnend als gevorderd. Ik twijfel wel of mensen die niks met treinen hebben het boek kunnen waarderen.

Lesideeën bij het boek

Op de website van Querido is bij het boek een lesbrief te vinden voor groep 5 of hoger.

Verder kun je met Van apekop tot dwarsligger heerlijk aan de slag om treinen te gaan vergelijken, onderzoek te doen naar treinen in het buitenland, een trein voor de toekomst te ontwerpen en ik vermoed dat je als leerkracht nog veel meer kunt bedenken!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button