Rebelse Honden – Kimberlie Hamilton

Recensie van juf Sira
Binnen het leesteam van juf Inger sta ik bekend als echte hondenliefhebber. Het voelde daarom als een cadeautje dat ik het boek Rebelse Honden mocht lezen. Allerlei leuke, lieve, stoere en dappere honden van over de hele wereld en uit belangrijke momenten van de geschiedenis worden beschreven. Kende ik voorheen eigenlijk alleen Laika de ruimtehond en de corgi’s van het Engelse koningshuis, nu weet ik ook dat Napoleon en Freud honden als trouwe metgezellen hadden. 

Het meest opvallend vind ik de grote rol die honden spelen in verschillende oorlogen. Wil jij weten hoe honden bij die oorlogen betrokken waren? En welke andere heldendaden zij gedaan hebben? Lees dan vooral het boek!

Rebelse honden – Het verhaal

Dit prachtige boek is niet een boek dat ik in een keer uitgelezen heb. Dat heeft te maken met hoe het opgebouwd is. 
Het boek begint met een tijdlijn die laat zien vanaf wanneer (en op welke manier) honden een rol hebben gespeeld in het leven van mensen. 

Daarna is het boek opgebouwd uit losse, korte verhalen over honden die écht hebben bestaan. Van honden die een rol hebben gespeeld bij oorlogen tot honden die iets bijzonders kunnen, net als Ashley die het frisbeekampioenschap voor honden drie jaar achter elkaar gewonnen heeft. Na een of twee korte verhalen volgt er een stukje algemene informatie. Dan wordt er bijvoorbeeld verteld over alle presidentiële honden of honden met veel volgers op social media. 

Lees ook: Rebelse Katten

Rebelse honden – Wat vindt juf Sira van het boek?

Het boek heeft mooie illustraties van maar liefst 16 verschillende illustratoren. Toch sluit alles mooi aan op elkaar en op de verhalen. Een aantal van die mooie illustraties kun je hier bekijken.

Rebelse honden is echt een informatieboek. Je hoeft het niet van voor naar achteren te lezen, maar kan de onderdelen uitkiezen die je op dat moment wil lezen. Het is dus niet het type boek dat je in één zitting uitleest, maar waar je juist dagen achter elkaar heerlijk in kan bladeren om steeds iets nieuws te leren.

Veel kinderen lezen graag informatieboeken. Dit aantrekkelijke exemplaar, met mooie harde kaft (altijd een pluspunt!) zal daarom veel kinderen goed bevallen. Ik zou het vooral aanraden aan dierenliefhebbers en aan kinderen die moeilijk hun aandacht bij een boek kunnen houden. Door de afwisseling tussen korte verhalen en algemene informatie blijft het boek boeien. Mijn favoriete bladzijdes zijn zonder twijfel 86 en 87: ‘Hoeveel honden heb je nodig…’ waarin de redelijk bekende grap wordt gebruikt over hoeveel … je nodig hebt om een lamp te vervangen. Als je een beetje kennis hebt van verschillende hondenrassen is dit stuk echt hilarisch

De schrijfster schreef al eerder een boek over ‘rebelse katten’. Al ben ik meer #teamhond dan #teamkat, toch ben ik inmiddels ook benieuwd naar dit boek! En wellicht verschijnt er hierna nog wel een boek over een andere rebelse diersoort… 

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button