Recensie: Pien Vermeer en de getekende stad

Recensie van juf Ellen
Sommige helden worden geboren, andere worden getekend…
Pien Vermeer en de getekende stad in 3 woorden: creativiteit, moed, avontuur. Uitgeverij Billy Bones is één van mijn favorieten. Daarom besloot ik in dit boek te duiken. Een boek waarin deze drie concepten zeker terugkomen!

Tekst op de achterflap

Voor Pien Vermeer is tekenen als magie. Maar haar pennen en potloden kunnen haar problemen niet oplossen: haar vader is vermist en ze zit ook nog eens op een stomme nieuwe school. Maar dan ontdekt ze een wonderlijk potlood, dat tot aan de punt toe gevuld is met speciale krachten…

Pien wordt meegevoerd naar een magische wereld met meer kleur, creativiteit, spanning en gevaar dan ze ooit zelf had kunnen tekenen. En misschien, heel misschien, komt ze erachter wat er met haar vader is gebeurd…

Lees alvast hoofdstuk 1 en 2 in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Ellen van het boek?

Ik begon vol enthousiasme aan Pien Vermeer en de getekende stad. Al meteen wordt duidelijk dat de vader van Pien niet zomaar verdwenen is. Dan ontdekt Pien een wondere wereld en je snapt al gauw dat de vader van Pien hier ook ergens moet zijn. 

Door de eerste twee delen van het boek vloog ik heen. De karakters worden goed geschetst, het verhaal is spannend en de tekeningen zijn prachtig. Daarna volgde een, voor mijn gevoel, wat minder gedeelte. Het verhaal wordt dan wat langdradig.

Ik ben wel echt te spreken over de karakters die in deze delen voorkomen. Stuk voor stuk goede, sprekende en leuk bedachte karakters. Het laatste deel van het boek wordt weer spannend! Zou het Pien eindelijk lukken om haar vader te vinden? 

Het gehele boek liet mij een beetje met een deceptie achter. Zonder al te veel los te laten, het boek heeft een open einde. In het najaar van 2022 verschijnt het tweede deel waarin dit verhaal verder gaat. Ik denk dat ik een meer voldaan gevoel had gehad, als het verhaal wat beter zou worden afgerond.

Ondanks dat is het een leuk boek om in de bovenbouw te laten lezen. Vooral kinderen die van tekenen houden zullen er inspiratie uit halen. Anderen zullen wegdromen in de wereld waar Pien in terecht komt!

Lesideeën bij Pien Vermeer en de getekende stad
  • In het begin van dit verhaal wordt veel verwezen naar post-its. De vader van Pien tekende -voordat hij verdween- iedere dag iets op een post-it voor Pien. Deze stopte hij in haar broodtrommel. Dit is een ontzettend leuk concept om uit te werken met de klas. Iedere dag op een post-it tekenen wat je hebt meegemaakt (ook leuk voor de weekendkring!) of je maakt een briefje voor een andere leerling.
  • De karakters in het boek spreken enorm tot de verbeelding. Het is hartstikke leuk om kinderen een nieuw karakter (bijvoorbeeld een dier) te laten bedenken en ontwerpen.
Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Billy Bones. Hartelijk dank!

Share Button