Recensie: Jij mag alles zijn

Regelmatig liggen er boeken in de brievenbus hier bij ons huis, maar lang niet allemaal zijn recensie-exemplaren die ik heb gekregen. Minimaal één keer per maand worden er een aantal gekochte boeken bezorgd die ik gewoon heel graag wil hebben en lezen. De meeste boeken lees ik en recenseer ik kort via Goodreads, maar Jij mag alles zijn verdient meer dan dat. Dit boek kreeg ik dus niet, maar moest en zou ik hebben en daar heb ik geen seconde spijt van gehad!

Tekst op de achterflap

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Wat vind ik van het boek?

Wauw! Ademloos deed ik dit boek dicht na het lezen van de laatste bladzijde. Het verhaal van Jij mag alles zijn is een verhaal waar je even van moet bijkomen.

Het verhaal is intens en liet me zowel tijdens het lezen als daarna niet meer los. Na het lezen van de laatste bladzijde wil je eigenlijk niet dat het afgelopen is. Aan de andere kant is het ook gewoon goed. Het klopt.

Met dit boek woon je echt tijdelijk in het hoofd van een negenjarige. Niet zomaar een negenjarige, maar in het hoofd van Lexie en Lexie heeft al heel wat meegemaakt op haar leeftijd. Hoe verder je in het boek leest, hoe beter je gaat begrijpen wat er speelt. Op sommige momenten wil je Lexie gewoon vast kunnen pakken en haar knuffelen en zeggen dat alles goed komt. Die belofte kun je alleen niet doen.

Jij mag alles zijn is een boek dat eigenlijk iedere leerkracht moet lezen. Om te beseffen dat er ook op negenjarige leeftijd al heel van kan zijn.

Het boek aanschaffen

Dit boek wil je hebben! Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek voor deze recensie heb ik zelf aangeschaft.

Share Button