Recensie: Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen

Recensie van juf Sira
Ook als volwassene kies ik boeken soms puur uit op basis van de titel en de kaft. En die spraken me bij dit boek aan. Met een voorliefde voor fantasieverhalen en kinderboeken, leek ik met Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen een prima combinatie in handen te hebben. Ik was benieuwd wat het mysterieuze verhaal was achter de tekening van de kaft.

Het verhaal

Marina is dol op verhalen vertellen. Ze heeft een uitgebreide fantasie. Daarmee is ze een uitzondering in Aaldijk, het dorpje waar ze woont. In Aaldijk houdt namelijk iedereen van vis. Er zijn 17 viswinkels, waarvan de moeder van Marina er eentje heeft. Zowel de moeder van Marina als Marina zelf liggen niet lekker in het dorp. De moeder van Marina heeft namelijk een slechtlopende viswinkel, die Harry graag zou willen hebben. En Marina heeft zoveel fantasie, dat haar vriendinnen regelmatig denken dat ze liegt.  

Nadat ze ruzie met vriendinnen heeft gehad over een verhaal (of is het een leugen?), roeit Marina boos weg naar een plek waar niemand komt. Als ze in het oude huisje op de verlaten pier komt, ontmoet ze daar een bijzondere jongen. Een jongen die er al jaren wacht op zijn vader. Een jongen die geen mens is en geen vis. Een jongen met tentakels op zijn hoofd en scharen in plaats van handen.
Als de rest van het dorp kennis maakt met deze jongen, Willem, staat het hele dorp op zijn kop. De viswinkel van de moeder van Marina wordt door zijn aanwezigheid ineens heel populair.
Hoe het afloopt met de winkel van de moeder van Marina? Of Marina verhalen blijft vertellen? Of Willem zijn vader vindt? Als je dat wil weten, moet je het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen lezen! 

Lees het eerste hoofdstuk al in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Sira van het boek?

Op de achterkant van het boek staan drie woorden die centraal staan in het boek: familie, mysterie en vissen. Daar is geen woord aan gelogen! Vooral vis neemt een zeer grote plaats in in het verhaal. Er zitten ontzettend veel woordgrappen en verbasteringen van woorden in die met vis te maken hebben. Als volwassene is dit al snel een beetje storend tijdens het lezen. Het voelt als onnodig. Voor kinderen is dit juist misschien wél leuk! Of ze halen niet alle woordgrappen eruit, vanwege een beperkte woordenschat als het om vis gaat.  

Het verhaal is creatief geschreven. De basis van het verhaal is eigenlijk tijdloos. Het gaat over familie en over vriendschap. Over het belang van eerlijk zijn. Maar ook zeker over hoe mooie verhalen hoop kunnen bieden. De basis van het verhaal trekt me erg aan. Door de woordkeuzes leest het boek echter niet altijd lekker weg. Als je daar doorheen kan lezen, is Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen zeker een aanrader! 

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Billy Bones. Hartelijk dank!

Share Button