Recensie: Monsterlijke microben

Recensie van juf Ivette
Middenin een nieuwe Corona-uitbraak kreeg ik van Inger de vraag of ik een recensie wilde schrijven over het boek ‘Monsterlijke microben – alles over nuttige bacteriën en gemene virussen’. In eerste instantie dacht ik dat het om een prentenboek ging, vanwege de prachtige voorkant, maar niets is minder waar. Laten we het gelijk even over die mooie voorkant hebben, daar is al zoveel op te zien dat het even duurde voordat ik het boek opensloeg. Ook de titelpagina is zo mooi, dat ik ook daar weer even de tijd heb genomen om alles te bekijken.

Tekst op de achterflap

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Monsterlijke microben telt vier hoofdstukken met informatie en het vijfde hoofdstuk staat vol met proefjes om een echte microbioloog te worden. Daarover later meer.
In het eerste hoofdstuk wordt uitgelegd wat microben zijn en wat ze doen. Ik weet nu dat microben micro-organismen zijn, die je met het blote oog niet kunt zien en dat er vier verschillende soorten zijn: bacteriën, virussen, parasieten en schimmels/gisten.
Het tweede hoofdstuk gaat vooral over hoe de microben zich verspreiden en wat er tegen te doen is. Dit hoofdstuk gaat ook in op het belang van handen wassen én hier wordt ook duidelijk uitgelegd wat een vaccin is, toepasselijk in deze tijd.
Het derde hoofdstuk gaat over de verschillende soorten griep; zoals buikgriep, influenza, Spaanse griep en vogelgriep. Maar dit hoofdstuk gaat ook over hoe je griep krijgt en het verschil tussen een verkoudheid en griep.
Het vierde hoofdstuk gaat over microben als moordenaars. Hier worden onderwerpen als aids, de pest, malaria en ebola besproken. Ook komt het coronavirus hier uitgebreid ter sprake. De laatste bladzijdes van dit hoofdstuk gaan over de virussen die de mens heeft overwonnen, zoals polio en de pokken.
Het vijfde hoofdstuk staat in het teken van de lezer. Hier is te lezen wat microbiologen doen, welke soorten microbiologen er zijn en wat je moet studeren. Vervolgens staan er vijf verschillende proefjes in, waarmee je onder andere kunt ontdekken wat het nut is van een appelschil en hoe je zelf bacteriën kunt kweken. Een mooie afsluiting van een informatief boek!

De vormgeving van dit boek is fantastisch. Het boek bevat veel weetjes en prachtige illustraties. Deze illustraties zijn kleurrijk en bevatten mooie en soms grappige details. De tekst heeft een prettige grootte voor een informatief boek. Er wordt veel gebruik gemaakt van alinea’s en duidelijke kopjes, waardoor het makkelijk leest. Hoewel het boek overloopt van informatie over een best ingewikkeld onderwerp, is de tekst heel goed te begrijpen door de verhelderende voorbeelden. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat het grootste verschil tussen bacteriën en virussen zit in de manier van voortplanten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een voorbeeld over piraten. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een kennisquiz van 10 vragen, waardoor je gelijk voor jezelf kunt checken of je het begrepen hebt. Een mooie toevoeging.

Ik vind het soms best lastig om in simpele taal aan de leerlingen uit te leggen wat het coronavirus nu precies is en waarom we ons zo goed aan alle regels moeten houden. Dit boek helpt hier zeker bij, het is fijn als naslagwerk. Voor kinderen die zelf al kunnen lezen en geïnteresseerd zijn in alles rondom microben is dit boek perfect. Het kind kan veel kennis opdoen en doordat het boek zo verrassend kleurrijk is, is het ook nog eens heel leuk om in dit boek te lezen en te kijken. Monsterlijke microben zou in deze bizarre tijd eigenlijk in elk klaslokaal te vinden moeten zijn en ik ben heel blij dat dat in mijn geval alvast geregeld is.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button