Linkfeestje: Kinderboekenweek 2017

In 2014 hielden we als leerkrachtbloggers een aantal linkfeestjes. Een leuke manier om elkaars werk onder de aandacht te brengen. Na drie vrij succesvolle feestjes zijn we er echter mee opgehouden, tot nu dan! Digifemke stelde voor om weer een linkfeestje te houden en zo geschiedde: Het linkfeestje Kinderboekenweek 2017. Volgens mij ook meteen een goed feestje, want wat zijn er mooie dingen gemaakt en leuke ideeën bedacht om mee aan de slag te gaan van 4 t/m 15 oktober. Lees snel verder als je nog op zoek bent naar inspiratie.

Juf Inger

Ik begin graag met mijn eigen ideeën voor deze Kinderboekenweek. Zo verzamelde ik 11 ideeën om de school gruwelijk eng te versieren. Er staan suggesties in om enge slingers te knutselen of om deuren te vermommen als mummie of monster. Verder bedacht ik gruwelijk enge leesideeën voor de kinderboekenweek. Één van de ideeën die ik kreeg tijdens het maken van het lijstje was een griezelige leesbingo om kinderen te motiveren veel te lezen. Dit idee is op dit moment vooral geschikt voor scholen die echt aan de slag gaan met het thema. Bij sommige scholen kan dit echter niet vanwege hun identiteit. Er zal deze of volgende week een alternatieve versie verschijnen voor hen.

Juf Maike

Op de site van juf Maike zijn diverse winacties te vinden in de weken voor de kinderboekenweek. Dat is sowieso al het bezoeken van haar site waard. Wil je eens wat anders doen dan knutselen of schrijven rondom het thema dan heeft zij een goed alternatief: Griezelige recepten. Juf Maike geeft ook tips om het thema sprookjes in deze week te gebruiken, want heksen en reuzen kunnen ook gruwelijk eng zijn! Iets waar ik zelf echt niet aan gedacht heb is het inrichten van de hoeken in de klas. Als leerkracht van groep 7/8 is dat niet echt iets waar ik zelf mee aan de slag ga, maar juf Maike natuurlijk wel bij haar kleuters. Om het thema meteen goed te introduceren is een spetterende opening altijd goed. Je vindt een flink aantal gruwelijk leuke openingen op de site.
Voor de onderbouw en wellicht zelfs het kinderdagverblijf heeft juf Maike nog een makkelijk monsterknutsel uitgelegd. Genoeg ideeën te vinden dus, met name voor leerkrachten in groep 1 en 2.

Leren in de bovenbouw

Bovenbouwjuf had al eerder op haar site ‘dobbel je verhaal’ geplaatst. Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft ze hier ‘dobbel je griezelverhaal‘ van gemaakt. De bladen bij dit idee zijn helemaal in stijl aangepast en maken de opdracht al meteen griezelig. Via dezelfde link kom je ook bij een bestand met verhalenkaartjes. De leerlingen pakken een aantal kaartjes en gaan daarmee aan de slag om een verhaal te schrijven. Dan houdt het nog niet op, want scrol je verder naar beneden dan ontdek je nog een werkblad met griezelige spreekwoorden. Mooie materialen om mee aan de slag te gaan in de hogere groepen.

Digifemke

Natuurlijk mag de initiatiefnemen van het linkfeestje Kinderboekenweek 2017 niet ontbreken in deze verzameling. Digifemke heeft het boek ‘Hond in het huis van wolf‘ gebruikt voor haar lesidee. Je gaat lekker aan de slag over monsters en de afsluitende opdracht is ‘gooi een monster‘. Altijd leuk om met dobbelstenen een opdracht uit te voeren.

Digitaal speciaal

Juf Marita heeft op de website digitaal speciaal haar top 10 gedeeld van digitale tools die passen bij de Kinderboekenweek. Er staat onder andere een Kahootquiz tussen die je kunt spelen met de kleuters en een aantal gruwelijke enge apps. Mijn groep is altijd enthousiast als we met Kahoot aan de slag gaan. Door deze verzameling van Marita heb ik bedacht eens op zoek te gaan naar materiaal voor de bovenbouw op deze site.

Juf Janneke

De leerkrachten van groep 1/2 kunnen deze Kinderboekenweek weer voldoende materiaal vinden online. Ook juf Janneke heeft een tof idee. Op haar site vindt je allerlei materiaal rondom spoken. De pagina is al aardig gevuld, maar ze blijft het aanvullen met nieuwe ideeën. Goed in de gaten dus. Neem snel een kijkje op Brrr…spoken bestaan niet, of toch wel?

Miranda Wedekind

Op de pagina van Miranda vindt je allerlei ideeën om tijdens de Kinderboekenweek te werken aan 21e eeuwse vaardigheden. Veel links naar digitale lesideeën, maar ook een reactiespel en een escape room. 

Lessen van Lisa

Op de website van Lessen van Lisa moet je even langs het linkfeestje scrollen, maar dan kom je bij haar toffe ideeën voor deze week. Lisa bedacht zes ideeën om mee aan de slag te gaan zoals een griezelige leeshoek en griezelkoken. Haar leukste idee vind ik zelf de verhalenwedstrijd. Lisa heeft voor vijf griezelverhalen een begin gemaakt en deze moeten de leerlingen verder schrijven. Ze daagt de kinderen daarbij uit om de juf nachtmerries te bezorgen. Ik ben wel benieuwd naar de resultaten in haar klas.

Kleuters digitaal

Nog meer digitaal lesmateriaal voor de kleuters. Een goede aanvulling op de ideeën van juf Marita vind ik het werken met de Bee Bot. In steeds meer kleuterklassen zie je dit ‘beestje’ en het is wel tof om hem ook echt in te zetten in de eerste weken van oktober.

Juf Bianca

Het idee van juf Bianca heb je wellicht al gelezen in Praxis Bulletin. Haar idee is om prentenboeken te maken met kinderen uit alle groepen. Je kunt dit ook online lezen, maar dan heb je wel even het wachtwoord nodig dat voorin de papieren versie te vinden is. Verder vind je op haar site monster kleimatten. Ook hierbij zijn dobbelstenen nodig. Wij juffen houden van dobbelen in de klas ;-).

Al met al is het een flinke verzameling met ideeën geworden en er is nog veel meer te vinden als je goed zoekt. Binnenkort zal ik nog een lijstje plaatsen met mijn favoriete ideeën die ik gevonden heb tijdens een online zoektocht. Alvast veel plezier met de voorbereidingen!

Share Button