Gruwelijk enge leesideeën voor de kinderboekenweek

Woensdag 4 oktober is het dan eindelijk tijd om te griezelen in de school, want dan begint de kinderboekenweek. Het thema dit jaar is ‘Gruwelijk eng!’ en daar horen natuurlijk gruwelijk enge leesideeën bij. Vorige week plaatste ik een lijstje met ideeën om de school gruwelijk eng te versieren, dit keer een lijstje met lesideeën rondom boeken. Het gaat deze week toch echt om lezen en daar wil ik graag als leerkracht aandacht aan besteden. Volgende week zal er nog een lijstje volgen met ideeën om bij andere vakken ook aandacht te besteden aan dit thema.

 1. Blind date met griezelige boeken
  Mijn collega zag dit idee op een andere school en ik kreeg meteen het idee om boeken dan wel eng in te pakken. Met een enge verpakking in plaats van gewoon cadeaupapier. Ik zie bijvoorbeeld al enge scherpe tanden op de verpakking of een grote vleermuis. Bij elk boek komt een omschrijving van het boek in de vorm van een korte samenvatting. De kinderen baseren hun keuze van het boek niet op de kaft, maar op de tekst. Op de website van kinderboekenjuf.nl vond ik hier een goede uitleg van.
 2. Lees zo eng mogelijk voor
  Laat de leerlingen een gedeelte van een boek voorbereiden om eng voor te lezen. Maak de klas zo donker mogelijk en neem zaklampen mee. Als de voorlezer de zaklamp onder zijn gezicht houdt tijdens het voorlezen oogt dit al heel spannend. Wellicht kunnen klasgenoten wat enge geluiden nadoen tijdens het voorlezen, zodat het een soort hoorspel wordt. Ook leuk om leerlingen uit groep 7 en 8 voor te laten lezen aan groep 1 en 2. Door de hele school heen worden donkere hoekjes gecreëerd voor een griezelige sfeer.

  Klik hier voor meer ideeën voor de Kinderboekenweek 2017.

 3. Gruwelijk enge mini leeslessen
  Op EdcampNL 2017 maakte ik kennis met mini leeslessen. Sindsdien maak ik hier bijna wekelijks gebruik van in de klas als we de tijd hebben om lekker te lezen in onze eigen leesboeken. Kinderboekenjuf bedacht al mini leeslessen bij Kolletje & Dirk Gruwelijk eng! Ik vind het soms erg leuk om in de bovenbouw een prentenboek voor te lezen en daar dan de les bij te doen. Op dit moment heb ik al wat ideeën bij boeken die ik zelf verzameld heb voor de kinderboekenweek. Ik hoop deze voor de kinderboekenweek nog te delen.
 4. Organiseer een enge boekenmarkt
  Als kinderen ouder worden, lezen ze sommige boeken echt niet meer. Ook vinden ouders soms andere boeken leuk en zo zijn er vast meer redenen waarom er soms boeken thuis staan waar anderen nog gelukkig mee kunnen zijn. Je kunt dan op school een boekenmarkt organiseren. Zijn er veel deelnemers dan is een theedoekenmarkt wellicht een idee. Op een theedoek leggen de kinderen de boeken die ze willen verkopen, maar ruilhandel kan ook. Wel moet het natuurlijk allemaal een beetje spannend aangekleed worden. Een donkere ruimte, zaklampen mee om te kijken waar je loopt en wat je koopt en wellicht wat eng verkleedde juffen of meesters.Lees ook: 11 ideeën om de school eng te versieren
 5. Griezelige leesbingo
  Maak een bingokaart met verschillende manieren om een boek eng of spannend te lezen. Vrijdag zal er een voorbeeld op mijn site verschijnen. Lees onder een deken, lees spannend voor en nog een aantal ideeën.
 6. Leer een boek kennen
  Veel kinderen kiezen op basis op van de kaft een boek uit. Met deze opdracht laat je kinderen nadenken over hun gemaakte keuze. Laat meerdere boeken zien aan de leerlingen. Op basis van wat ze zien moeten ze één van de boeken kiezen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld de kerntitels van de Kinderboekenweek voor gebruiken. Daarna vertel je over alle boeken iets aan de leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld de tekst van de achterflap zijn. De leerlingen mogen nu opnieuw kiezen welk boek ze zouden willen lezen. Is dit nog steeds hetzelfde boek? Je kunt hierbij in eerste instantie de titels van de boeken weglaten, zodat ze niet weten welke kaft bij welke tekst hoort.
 7. Griezelige leeswijzers
  Al diverse keren heb ik van die oogjes voorbij zien komen die kinderen op hun vingers schuiven tijdens het lezen. Vooral in de middenbouw wordt dit gebruikt als kinderen goed moeten aanwijzen waar ze zijn tijdens het lezen. Tijdens de kinderboekenweek zou je deze kunnen vervangen door vingers met griezelige nagels. Tijdens een korte zoektocht kwam ik Zombie nep vingers en lichtgevende heksenvingers tegen. Die laatste zijn ook leuk als je het combineert met lezen in het donker met zaklampen.

Heb jij nog andere gruwelijk enge leesideeën voor de kinderboekenweek? Aanvullingen zijn welkom.

Share Button