Recensie: Lindbergh, Armstrong, Edison & Einstein

Toen bekend werd dat het thema van de Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wil’ was, begon ik snel te bedenken welke boeken er bij dit thema aan zouden sluiten. Al heel snel kwam ik de boeken tegen van Torben Kuhlmann. Ik had pas één van deze vier boeken gelezen op dat moment, maar wist zeker dat Lindbergh, Armstrong, Edison en Einstein geweldige boeken zouden zijn om in te zetten tijdens de leukste week van het schooljaar. Het viel me wel een beetje tegen dat geen van de vier thematitel is geworden, maar dan maar zelf met deze boeken aan de slag gaan.

Tekst op de achterflap
Lindbergh

Het leven was gevaarlijk geworden, besefte de kleine muis. Overal stonden muizenvallen en lagen vijanden op de loer, en een voor een verdwenen zijn muizenvrienden. Maar waar waren ze naartoe gegaan? Naar Amerika?
Toen kreeg de muis een waanzinnig idee: hij wilde leren vliegen! Dan kon hij naar Amerika gaan en zijn vrienden vinden. Nachtenlang knutselde hij aan een vliegtuig, tot zijn droom werkelijkheid werd…

Bekijk alvast een aantal van de fantastische prenten in het inkijkexemplaar.

Armstrong

Amerika, 1954.
Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: “Ik word de eerste muis op de maan!”

Ook van dit boek kun je het inkijkexemplaar alvast wat prachtige illustraties bewonderen.

Edison

Peter is een nieuwsgierige muis die hoort over een gezonken muizenschat. Samen met een muizenprofessor is hij vastbesloten de schat terug te vinden. En dan doen ze een ontdekking die zowel mens als muis voor altijd in een ander licht zal zetten!

Einstein

Stel je voor dat Einstein zijn beroemde theorieën pas bedacht na een ontmoeting met een muis. Zou dat niet verklaren hoe hij de natuurkundewetten en onze ideeën over ruimte en tijd voorgoed op hun kop kon zetten?

Bekijk ook van dit boek al wat prachtige illustraties in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van de boeken?
Lindbergh

Lindbergh is het eerste boek in de serie, maar ik las dit boek als laatste. Soms is een eerste boek van iemand duidelijk wat minder goed dan wat daarna geschreven werd, maar dat is bij Lindbergh echt niet van toepassing.

In het verhaal wordt je meegenomen in het verhaal van Lindbergh en de eerste vlucht over de oceaan. Ik ken de originele tekst van het boek niet, maar ik vind de vertaling prachtig. Waar je echter het meest van geniet in de boeken van Torben Kuhlmann zijn de illustraties. Sommige beslaan twee bladzijden en zijn dan het verhaal. Er komt geen tekst aan te pas op die momenten. Je kijkt je ogen uit en ik vind de kat en de uilen in dit boek echt geweldig getekend!

Armstrong

Het boek Armstrong is gewoonweg ook een spannend verhaal. Tijdens zijn avontuur om naar de maan te gaan, komt de muis nogal wat obstakels tegen. Ik vind het in dit boek echt mooi om te zien hoe de reis naar de maan door de mens ineens in een ander daglicht wordt gesteld.
De details in de illustraties blijven je aandacht vasthouden en hierdoor lees je het boek niet even snel uit. Neem de tijd om dit boek te lezen, maar vooral om het te bekijken.

Edison

Na de twee wat donkere kaften van Lindbergh en Armstrong valt de blauwe kaft van Edison wel even op. Dit boek vond ik ook wel net even anders lezen dan de andere twee boeken. In dit boek gaat het namelijk niet over de muis, maar heeft de muis een naam: Peter. Ging het daarnaast in de twee eerdere boeken echt over de ontdekking en uitvinding van de hoofdpersoon, in dit boek gaan ze op zoek naar een schat. Een andere insteek, maar nog net zo geweldig om te lezen en te zien. Je duikt echt even samen met Peter en de professor de zee in door rustig alle prachtige illustraties tot in detail te bekijken.

Einstein

Met Einstein neem je echt een kijkje in de ontdekking van relativiteitstheorie. Op de kaft van dit boek staat niet alleen een muis, maar ook is Einstein door Torben Kuhlmann getekend. Als ik moet kiezen tussen de vier boeken dan denk ik wel dat dit mijn favoriet is. Je voelt de teleurstelling van de muis als hij het kaasfestival heeft gemist en geniet van de manier waarop hij daarna de tijd probeert terug te draaien. Natuurlijk maken de illustraties ook in dit boek het verhaal helemaal af. De tandwielen die prachtig getekend zijn, de achtergrond die overal klopt en de emoties die te zien zijn op het gezicht van de muis.

Ik kan nog maar één ding zeggen: Koop deze boeken!

Lesideeën bij de boeken
  • Welke wereldster zou in het volgende boek van Torben Kuhlmann een hoofdrol moeten spelen?
    Overtuig de schrijver door hem een brief te schrijven.
  • Welk dier zou jij een hoofdrol laten spelen als je vergelijkbare boeken zou schrijven? Maak een tekening van het dier en schrijf een kort verhaal bij de tekening.
  • Ga op zoek naar meer informatie over Lindbergh, Armstrong, Edison en Einstein. In het boek gaat het over hun belangrijkste ontdekking of uitvinding, maar wat hebben ze nog meer gedaan?
  • Kijk ook eens bij kinderboekenjuf.nl voor mini leeslessen bij het boek Armstrong.
De boeken aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button