Recensie: Leeshulpjes

Recensie van juf Anita
Als recensent voor juf Inger krijg ik regelmatig boeken toegestuurd. Dit keer ging het eens andersom. Een oud-collega van mij die eerst voor de groep stond, daarna Remedial Teacher werd en zich daarna nog verder specialiseerde in leesproblemen heeft een boek geschreven. Ik heb daarop zelf aangegeven dat ik hier heel graag een recensie over wilde schrijven. Niet alleen omdat ik Erna ken, maar omdat ik een heel groot voorstander ben van de manier waarop zij met de leerlingen werkt aan leesproblemen. Zelfs de meest tegenstribbelende leerling in de klas werd enthousiast van de mooie foto’s in Leeshulpjes.

Tekst op de achterflap

De b en d lijken zo op elkaar! Is het ie of ei? De ui en eu zijn zo moeilijk te onthouden…

Kleine beestjes helpen met leren lezen. Via hun avonturen kunnen moeilijke letters en voor kinderen lastige aspecten van onze taal worden ingeoefend. Verwonder je samen over de bijzondere eigenschappen van deze kleine leeshulpjes!

Bekijk alvast enkele pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Anita van het boek?

Auteur Erna Slingerland is ambulant begeleider lees- en spellingproblematiek. Zij weet dus als geen ander wat er allemaal komt kijken bij het aanpakken van leesproblemen. Ik ken haar persoonlijk omdat we ooit op dezelfde school werkten en ik haar nu regelmatig tegenkom als begeleider van leerlingen met leesproblemen in ons samenwerkingsverband. Ik weet al jaren dat zij naast een kanjer op leesgebied ook een kanjer van een hobbyfotograaf is. Daarom was ik erg nieuwsgierig naar dit project. Het is Erna gelukt om de onlogische combinatie van leesproblemen en natuurfoto’s te laten werken.

De leerlingen vinden de foto’s prachtig en zijn steeds heel benieuwd naar het verhaaltje dat erbij hoort. Ze vinden het prachtig om dit mee te lezen. Het niveau is soms best pittig, maar vanuit motivatie willen de leerlingen graag meelezen en de informatie tot zich nemen. Wat ik heel fijn vind is dat er op de linkerbladzijde steeds een didactische tip staat. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om met dit boekje kinderen verder te helpen met het lezen van de lastige klanken in onze taal. Dit boekje staat vanaf nu dan ook op mijn lijstje als tip voor ouders die thuis met hun kind aan de gang willen. Zeker voor die leerlingen die liever lekker praktisch bezig zijn en niet zo’n interesse hebben in verhalen spreken deze onderwerpen erg aan. Op diezelfde linkerbladzijde staat ook nog wat extra informatie over het dier. Ik geef dat stukje informatie als bonus na het samen lezen van het verhaaltje.

Op de site van uitgeverij Kinheim zijn ook nog bijpassende werkbladen te bestellen waarbij de leerling door het lezen van het verhaaltje weet hoe de kleurplaat ingekleurd moet worden.

Lesidee

Steeds meer groepen 3 gaan thematisch aan het werk. Dit boek is een fantastische toevoeging aan het thema Kriebelbeestjes. Hoe mooi is het om tijdens de leesles ook met het thema bezig te zijn!

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button