Recensie: Levy en het witte wonderdoosje

Toen ik het mailtje over Levy en het witte wonderdoosje ontving in mijn mailbox was ik in eerste instantie niet heel enthousiast. De stapel te recenseren boeken in mijn kast was al aardig groot en ik had het idee dat de kaft nou niet bepaald meteen aantrekkelijk was voor leerlingen. De omschrijving van het boek en de tekst op de achterflap waren echter zo overtuigend dat ik toch een recensie-exemplaar aanvroeg bij Hamleybooks. Het boek belandde daarna eerst even in de kast, maar nadat ik eindelijk begon met lezen, kon ik het boek met moeite nog wegleggen. Dit boek ga ik vol enthousiasme introduceren bij mijn groep 7/8.

De tekst op de achterflap

Daar ligt het. Op straat. Een klein, wit, glanzend doosje. Voor Levy kan bedenken dat je nooit zomaar iets van de straat op moet pakken, zit het al in haar zak.

Het helpt haar de dag door. Een gewone schooldag, met sommen die ze fout doet omdat ze even aan iets anders dacht. Met de stemmen van de kinderen om zich heen. De stemmen die zeggen dat ze niks kan. Die schreeuwen, en schelden. Steeds legt ze dan even haar hand om het doosje dat aanvoelt als een gladde kastanje. Wat zou het zijn?

Lees alvast het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

Dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Ze krijgt een raar bericht op de computer bij haar vader. En een gek sms’je op de telefoon die ze van haar moeder heeft gekregen, voor als Levy bij haar vader is. Na een wonderlijke ontmoeting komt Levy erachter hoe ze het doosje open moet maken. En hoe het haar kan helpen. Een verhaal over jong zijn in een veranderende wereld, over pesten, ouders, schuld en vriendschap.

Wat vind ik van het boek?

Met een zucht doe ik het boek dicht na het lezen van het laatste hoofdstuk. Een laatste hoofdstuk dat dit boek nog krachtiger maakt dan het al was. Een laatste hoofdstuk met een prachtige, belangrijke boodschap. Lara Reims heeft met dit boek een pareltje geschreven dat ik met veel plezier mee ga nemen naar school. Dit boek ga ik promoten bij mijn leerlingen en daarna hoop ik dat dit boek zelden nog in de schoolbibliotheek zal staan, maar dat het door mond-tot-mondreclame door heel veel kinderen gelezen mag worden.

Wat maakt dit boek nou zo goed volgens mij? Dit boek is compleet ander kinderboek dan ik de afgelopen tijd heb gelezen. Ik heb genoten van De school van de magische dieren en van Het piranha-complot, maar beide boeken las ik vooral voor mijn plezier. Levy en het witte wonderdoosje begon ik ook te lezen voor mijn plezier. Langzaam maar zeker las ik dit boek echter niet meer omdat ik het zo leuk vond, maar omdat ik wilde dat het goed af zou lopen. Ik had Levy in mijn hart gesloten en wilde zo graag dat ze geholpen werd. Ik wilde ook zo graag dat de juf van Levy zou zien wat Levy nodig had.

Het boek is spannend, verdrietig, grappig en mooi tegelijk. Levy beleeft met haar goede vriend Robin een best wel eng avontuur nadat ze het witte wonderdoosje vinden. Ze ontvangen berichten op bijvoorbeeld hun computer en lijken gehackt te zijn. Tegelijk word je meegenomen in het leven van Levy op haar basisschool. Ze wordt verschrikkelijk gepest in groep 8 en de leerkracht lijkt het niet te zien. Levy haar ouders zijn gescheiden en ook dat is voor Levy erg lastig. Het leven van Levy is gewoon niet gemakkelijk en hoe meer je leest, hoe meer je haar een oplossing gunt.

Als je dit boek gaat lezen, zul je na het laatste hoofdstuk even niet weten wat je moet doen en vervolgens dit boek, net zoals ik nu doe, aanraden aan anderen.

Lesideeën voor de bovenbouw

Als leerkracht hoop ik echt dat ik elk kind zie en dat ik het meteen weet als er pestproblematiek is in mijn klas, maar ik besef ook dat er soms dingen gebeuren waar ik niets van weet. Ik vind dat kinderen dit boek moeten lezen, omdat ze dan weten dat pesten kan gebeuren zonder dat leerkrachten het in de gaten hebben. Verder hoop ik dat leerlingen die pesten door dit boek beseffen wat de impact is van hun gedrag. Daarnaast hoop ik dat leerlingen die gepest worden door dit boek hulp durven te vragen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er leerkrachten zijn die niet willen helpen, maar soms moeten onze ogen (helaas) met wat hulp geopend worden.

Met dit boek kun je pestproblematiek en verschillen tussen leerlingen bespreekbaar maken in de klas.

Het boek aanschaffen

Je kunt dit boek gratis lezen via Kobo Plus, kopen bij je plaatselijke boekhandel of bestellen via onderstaande link.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Hamley Books. Hartelijk dank! 

Share Button